Vergeetachtig
Van nature ben ik nogal vergeetachtig. Het lukt me slecht om uit mijn hoofd afspraken te herinneren of te bedenken dat ik nog langs de supermarkt moet omdat het WC papier op is. Ik dacht altijd dat vergeetachtigheid een zwakte was en dat ik gewoon niet zo veel kon onthouden. Maar het is ook een kracht.
De functie van vergeten
De kracht zit in de functie van vergeten. Het maakt je hoofd leeg zodat je weer nieuwe gedachten kan krijgen. Dagdromen, contempleren en concentreren lukken niet met een vol hoofd. Een vol hoofd geeft vooral stress over dingen die je niet kan loslaten omdat je bang bent om ze te vergeten. Een mooie vergelijking is het werkgeheugen van je computer. Als dat bijna vol zit werkt de computer traag.
Dingen vastleggen zodat je ze mag vergeten
Door dingen vast te leggen in mijn systeem ontstaat ruimte om dingen te vergeten. Ik vertrouw erop dat als ik het wegzet in automatische takenlijst, een goede agenda of Evernote dat het goed komt. Permissie om te vergeten ontstaat als het vastgelegd is. In timemanagement trainingen zie ik vaak het tegenovergestelde: deelnemers die verkondigen dat ze heel veel in hun hoofd kunnen (opslaan). Dat werkt aardig. Totdat je een keer een flinke burn-out hebt gehad en je er achter komt dat je brein niet bedoeld is om dingen vast te houden, maar om dingen los te laten zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen.
Vertrouwen in je eigen systeem
In het begin zal het even wennen zijn om te vertrouwen op je eigen systeem. Dit vertrouwen zal groeien als je er serieus mee werkt. Half een takenlijst proberen te maken zal nooit werken. Je onderbewuste vertrouwt dit niet. Voor het bouwen van je eigen systeem wil je aandacht besteden aan:
- Een goede takenmanager als Todoist
- Een tweede brein met een digitaal archief als Evernote
- Een goede (digitale) agenda als Google Agenda
- Capture tools voor onderweg
Help je hulp nodig bij het leegmaken van je hoofd of het opbouwen van een goed systeem?
Maak dan een belafspraak voor online coaching met een online coach.