Een online Coach voor persoonlijke groei

Ik ben Job, online coach. Ik help je elke dag om een klein beetje beter te worden. Dat werkt anders dan een traditionele coach waar je eens in de zoveel tijd een goed gesprek hebt. Waarna er tussen de gespreken weinig ontwikkeling is. Een gemiste kans! Met online chat apps krijg je elke dag een bericht dat je helpt om aan je doel te werken. Dagelijkse berichten zorgen voor accountability en maken dat je sneller ontwikkelt.

online coach

Hoe werkt een online coach?

Bij online coaching vinden de gesprekken online plaats. Ik gebruik daarvoor de beste oplossing in de vorm van Zoom. Met Zoom kan eenvoudig een scherm gedeeld worden zodat we samen kunnen werken aan jouw systeem. Aan het eind van een gesprek maken we afspraken over acties die je uit gaat voeren. Naast acties spreken we af bij welke dingen ik je dagelijks kan helpen om accountable te zijn, wat inhoudt dat je gedrag ook echt uitvoert. Het afspraken leren maken met jezelf is voor veel mensen erg lastig. Het is makkelijk om goede voornemens snel aan de kant te zetten. Door dagelijks te werken aan accountability leer je om deze goede voornemens ook écht om te zetten in acties.

Online accountability

Online gesprekken met een online cooach besparen tijd doordat je niet hoeft te reizen. Maar ze missen hier en daar de nuance van een fysieke ontmoeting, waarbij je meer lichaamstaal hebt. Om te zorgen dat er een goede verbinding tussen coach en coachee ontstaat wil je aandacht besteding aan een goede setup (frontaal licht, camera op ooghoogte) en een goed geluid (een degelijke headset). Online gesprekken zijn wat vluchtiger dus is het belangrijk om tijdens het gesprek direct zaken vast te leggen in een werkdocument waar je beiden tijdens het gesprek kan kijken.

Online Coach tarieven

De tarieven van online coaches liggen over het algemeen wat lager dat coaches die alleen fysiek coachen. Een factor is da voor een online gesprek geen fysieke locatie nodig is en dus ook geen huur. Verder is het aanbod met online coaches de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tarieven variëren van Euro 50,- tot Euro 120,- De hoogte van het tarief is afhankelijk van het soort coaching (een executive coach vraagt meer dan een fitness coach) en de ervaring van de coach. Om gesteggel met uurtarieven te voorkomen werk ik met een vast coaching abonnement per maand.

Online platform

Er zijn verschillende coaching platformen waar online coaches zich verenigd hebben. Coach.me is een groot platform uit de VS met honderden gecertificeerd online coaches over de hele wereld. Coaching vindt plaats via een app die een chat functionaliteit ondersteunt. In de app kunnen tevens routines ontwikkeld worden aan de hand van een habit builder waarbij je dagelijks afvinkt waar je aan werkt. Voor specifieke niches zijn aparte platformen zoals Growthmentors het laten groeien van een product of een dienst.

Online levenscoach

Een online levenscoach helpt je om te navigeren bij het maken van moeilijke beslissingen en kan je helpen om een moeilijke periode in je leven goed te doorstaan. Ik geloof dat je door het leren omzetten van gedachten in in actie in beweging kan komen om je leven te veranderen. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe je dat doet. Hoe kom je van en druk hoofd naar rustige actie. Hierbij leer ik je werken met een eigen system gekoppeld aan gedrag dat je helpt om dit systeem goed te gebruiken.

Een goede online Coach vinden

Als je een goede coach wil vinden kan je beginnen door een aantal steekwoorden op een rijtje te zetten. Je kan nadenken over de vragen: Waar wil je precies aan werken? Heb je voorkeur voor een man of een vrouw? Wat is de ideale leeftijd van jouw coach? De meeste coaches bieden de mogelijkheid tot een gratis intake waarbij je kan kijken of deze coach bij je past. Wil je een belafspraak maken voor een intake, plan dan hier je datum en tijd.

Online coach worden

Als je online coach wil worden dan zijn daar geen speciale opleidingen voor. Wel zijn er veel coaching opleidingen voor fysieke coaching. Om een goede online coach te worden kan je klein beginnen door eens met het coachen van drie mensen alleen via chat, bijvoorbeeld via een platform als Coach.me. Daarbij leer je om helder digitale communicatie te communiceren en coachen. Goed lezen en voelen wat je een coachee schrijft. Gericht dingen uitvragen en heldere afspraken maken. De basistechnieken die je daar leer zoals goed luisteren, reflecteren en motiveren zijn nuttig. Maar voor het online gedeelte heb je extra vaardigheden nodig: je moet handig zijn met online gereedschap. Ik gebruik Todoist, Google Workplace, Whatsapp business en Coach.me om gespreken en acties vast te leggen en voortgang te meten.

Online coach vacature

Momenteel heb ik geen vacature voor een online coach. Maar ik sluit niet uit dat dit binnen afzienbare tijd wel het geval zal zijn. Ik heb een vast idee over de eigenschappen en kennis die je moet bezitten om als online habit coach te werken. Wil je meer weten over het werken als online coach of wil je een keer een (online) kop koffie drinken? Stuur dan een mail naar job@habitsatwork.nl.

Online coach fitness

Als je mentaal fit wil worden dan moet je ook werken aan een gezond lichaam. Daarbij is het fit worden geen doel op zich. Ik denk dat je alleen duurzaam fit kan blijven als sporten een integraal onderdeel is van je dagelijkse routines. Met gezonde tegenzin twee keer per week naar de sportschool gaan werk niet. Beter begin je met slimme routines die gekoppeld zijn aan een ochtendroutine.