fbpx Skip to main content
Productiviteit

Opruimen als default modus

Opruimen en schoonmaken

Ik heb voor de verandering eens een half uur over voordat ik van huis moet vertrekken. De aangeleerde reactie is de telefoon pakken. Maar inmiddels ben ik slimmer dan mijn impulsieve reactie. Ik pak de bezem en ga de berging aanvegen. Het stof op de grond van de berging heb ik afgelopen maanden elke dag gezien, maar nu is het klaar met uitstelgedrag. Als ik lekker aan het vegen ben, vind ik opeens een metalen pen. Damn it! Dat is de pen van de aanhangkar van de fiets waar ik me laatst een ongeluk naar heb gezocht. Een Oh Yes moment. Door wat vaker opruimen en schoonmaken als de default modus te kiezen in plaats van licht vertier (niet klikken!) vind ik de mooiste dingen én raken mijn spullen langzaam georganiseerd.

Chaos

In het leven zijn we de hele dag bezig met het verplaatsen van dingen. Zij het niet fysiek, dan is het wel digitaal in de vorm van e-mail of bestanden op de computer. Als je geen strategie hebt voor het ordenen van al deze spullen en bestanden wordt het een bende, spullen verspreiden zich dan volgens het natuurkundige begrip entropie over de beschikbare ruimte. Dit resulteert in een zich steeds verder uitdijende chaos. Voorbeelden zijn de PC waarbij de bestanden overal en nergens te vinden zijn, digitale foto’s die niet meer te vinden zijn, wachtwoorden die kwijt raken.

Orde

Door in de schaarse momenten dat het even rustig is, even wat op te ruimen houd je het eigen universum op orde. Daarnaast wordt zichtbaar waar je aandacht aan moet besteden. Als je overzicht hebt dan kun je prioriteiten bestellen. Als je geen overzicht hebt is de kans groot dat je hard aan het ploeteren bent aan de verkeerde dingen.

Een paar routines en tools die mij helpen om digitaal overzicht te houden

Wil je fysieke spullen ook een keer goed opruimen dan is een 30 dagen minimaliseren een mooie start.

Heb je hulp nodig bij het ordenen van je werk?
Neem dan contact op voor een belafspraak of maak zelf een start met het Get Shit Done Systeem.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak