fbpx Skip to main content
Productiviteit

Triathlon van Almere – check

By 11 september 2023No Comments

Eng om een doel vast te leggen

Ruim een half jaar geleden stelde ik het doel om de Triathlon van Almere te doen. Alleen het vastleggen van een doel is al spannend. Want wat als het mislukt, ben ik dan geen loser? Afgelopen zaterdag was het zo ver. Een dag waar ik veel tegen op heb gekeken is voorbij en ik heb het gehaald!

Voorbereiding

Via de online trainingsapp Trainingpeaks ben ik in januari begonnen met een schema met elke week zes keer sporten. De trainingsomvang liep langzaam op, van in de eerste paar weken 4 uur per week sporten naar weken van wel 15 uur per week. Ik had bijna altijd zin om de trainingen te doen, soms beter een halve training. Op het hoogtepunt waren de fietstrainingen van soms wel 5 uur wel wat saai. Ook de strakke zwemschema’s met veel technische oefeningen zijn voor mij wat te veel van het goede. Ik probeerde vooral de uren te maken en niet zozeer alles precies te volgen. Een test bij de een kwart triathlon eerder dit jaar verliep prima.

Het lichaam leren kennen

Aangezien ik altijd veel gesport heb dacht ik mijn lichaam aardig te kennen, maar bij triathlon training kom je tot een heel nieuw niveau. Pijntje Hier Pijntje Daar (PHPD) wordt het nieuwe normaal. Naast het trainen komen er veel extra krachtoefeningen aan rug, knieën en heupen aan te pas om ervoor te zorgen dat alles in balans blijft. Regelmatig heb ik, bij weer een nieuwe blessure, gedacht dat dit het einde zou zijn van de training, maar telkens weet het lichaam zich aan te passen en een nieuwe balans te vinden.

De dag voor de wedstrijd

De dag voor de wedstrijd is in Almere bedoeld om je spullen alvast klaar te zetten in de wisselzone. Alle info en regels worden beschikbaar gesteld in een document van 50 pagina’s dat ik 5 keer diagonaal heb moeten lezen om alles te snappen. Tijdens het ophalen van het startnummer en het klaarzetten van de fiets raak ik overprikkeld. Veel luidruchtige stands die allemaal hun nieuwste triathlon gear willen presenteren. Veel gestreste atleten met veel te dure triathlon fietsen. Het is 31 graden, het zweet gutst aan alle kanten uit mijn lichaam. Morgen wordt het mogelijk nog warmer, waarom doe ik dit in godsnaam..? Als ik thuis kom, moet ik even op de bank liggen om te herstellen van al het gedoe.

Het begin van de dag van de wedstrijd

De nacht voor de wedstrijd slaap ik slecht. Gedachten over de voorbereiding houden me wakker. Heb ik wel genoeg sportgels? Heb ik de kleuren van de verschillende verzorgingsposten wel goed in mijn hoofd? Wanneer plak ik de startnummers op mijn armen? Dit laatste besluit ik net voor vertrek in de ochtend nog even te doen. De nummers plakken niet goed en vloekend vertrek ik uiteindelijk 20 minuten te laat. Mijn thermoskan met koffie valt om in mijn tas. De mist bij Almere maakt dat ik rustig moet rijden. AAARGH. Extra stress waar ik niet op zit te wachten.

De wedstrijd

De wedstrijd begint met een massastart waarbij honderden deelnemers soms half over elkaar heen zwemmen om snel richting de eerste boei te vertrekken. Na een paar honderd meter kom ik aardig in de flow geholpen door mijn waterdichte headset waaruit een lange techno set klinkt. Na de eerste ronde van twee ronden kan ik zowaar genieten van de opkomende zon en het zwemmen.

Na 1 uur en 20 minuten klim ik uit het water en loop ik in een draf naar de wisseltent om mijn fiets spullen aan te doen en zo rond de twintig voedings repen en gelletjes in de zakjes in mijn rugzakjes te proppen. Het fietsen verloopt soepel en de uren verstrijken zonder dat ik er veel moeite voor hoef te doen. Mijn hartslag blijft mooi laag, het resultaat van al die uren trainen met een lage hartslag. Na iets minder dan 6 uur fietsen stap ik, nog redelijk fit, van de fiets.

De hel van een marathon bij 30+ graden

Tijdens de eerste kilometers van het hardlopen voelen de benen raar aan door het fietsen waarbij andere spieren het werk doen. De temperatuur loopt inmiddels op tot 30 graden, voor mijn gevoel is het na ronde één van vier 42 graden. Het valt op dat er steeds meer mensen niet meer kunnen rennen en bij de EHBO is het druk met mensen die uitvallen. Ik krijg het idee in mijn hoofd dat het gekkenwerk is om bij deze temperatuur nog drie rondjes door te lopen. Deze gedachte houdt me minstens 10 kilometer bezig en eet mijn moraal op. Maar uitstappen is geen optie. Het tempo moet terug en ik loop inmiddels bijna anderhalve minuut per kilometer langzamer dan ik bedacht had. Bij de doorkomst van ronde drie denkt mijn vriendin, die net gearriveerd is, dat ik al gefinisht ben, maar ik moet nog een rondje. Tijdens het laatste rondje zijn de pijntjes geen pijntjes meer, maar flinke pijnen. Mijn hamstring voelt alsof deze elk moment in de kramp kan schieten, nog een tandje langzamer dan maar.

Na 12 uur en 42 minuten kom ik over de finish. Blij dat ik het gehaald heb en niet heb laten afleiden door gedachten aan uitstappen. Vlak na de finish valt de druk weg en de moeheid komt hard binnen, alles voelt stijf en ik kan met moeite mijn eigen veters losmaken.

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd zijn alle felicitaties per app heel ego strelend. Wauw, dat heb ik toch maar even mooi gedaan. Trots zijn is iets wat me moeilijk af gaat, maar dit voelt wel erg leuk. Twee dagen na de wedstrijd begint het lichaam weer een beetje te landen, de darmen functioneren weer wat beter. Na de boost, als gevolg van de endorfine komt nu ook de dip. Ik voel me een beetje neerslachtig zonder aanwijsbare reden. Alle geluksstofjes zijn even op. Even geen doel.

Learnings

  • Het trainen voor een hele triathlon is ook vooral een timemanagement uitdaging als gevolg van de vele uren die je moet vrijmaken.
  • Vertrouwen in het feit dat het gaat lukken komt tijdens het trainen in kleine stapjes en slaat zich op je lichaam.
  • Sporten zonder Strava zorgt voor minder druk en FOMO.
  • Een groot doel vastleggen zorgt voor veel richting in het gedrag op dagelijkse basis.
  • Het optimaliseren van slaap helpt geweldig bij het herstellen na trainingsbelasting.
  • Stoppen alcohol voorkomt schade aan een gezond lichaam.

Heb je hulp nodig bij het stellen en halen van je (sportieve) doelen?
Plan een belafspraak voor online coaching met een online coach.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak