Hoe om te gaan met piekbelasting?
Van die dagen dat alles tegelijk op je af komt, gevolgd door dagen dat er geen reet gebeurt. Wat is de oplossing voor het verwerken van deze piekbelasting? Een slimme werkbuffer kan dit probleem verhelpen. Een buffer is letterlijk een ‘schokopvanger’. Door een ‘werkbuffer’ aan te leggen kan je pieken en dalen in werk opvangen waardoor je constant kan werken. In een buffer sla je tijdelijk inkomend en uitgaand werk op. Begin simpel met een buffersysteem en stroomlijn je in- en output.
Beginnen met een werkbuffer
- Leg een kladblok naast je PC. Met een snelle krabbel en haal je iets uit de buffer in je hoofd waardoor je hoofd weer leeg is. Zo simpel kan het zijn 🙂
- Werk met een systeem waar je digitale bufferlijsten in aanlegt voor werk dat je nog moet/wil doen zoals Todoist. Werk deze lijsten dagelijks, wekelijks en maandelijks bij.
- Leg een lijst genaamd Someday in je systeem aan en plaats hier briljante ideeën voor de toekomst in. Op deze manier heb je altijd een buffer voor leuke dingen die je wil/kan oppakken als je even ‘idle’ bent.
- Gebruik een Buffer voor uitgaande Social Media berichten.
- Gebruik een e-mail box en Whatsapp als een buffer volgens de Zero Inbox of Zero App methode (en niet als een always on chat client).
Achtergrond bij een buffer
Veel stress onstaat doordat er meer werk binnenkomt dan je aankan. Het gat tussen willen en kunnen wordt te groot. Eigenlijk is dat altijd het geval als je kijkt in je inbox en je ziet dertig ongelezen mails die binnen komen. Je kan simpelweg nooit al het werk dat je per mail binnenkrijgt direct doen. Dus een slimme manier om een buffer aan te leggen is eigenlijk een must. Als je leert vertrouwen op je buffer hoef je niet in paniek te raken als je overvraagd wordt.