Zwart of Wit graag
In mijn hoofd zit een oordelen-machine. Alles en iedereen ‘moet’ in een hokje. Een scherp oordeel helpt bij het opzoeken van het juiste hokje. ‘Iedereen die in een Landrover door de stad rijdt is een patser’, ‘Mensen die vuil op straat gooien zijn gek in hun hoofd’, ‘Iemand die regelmatig vlees eet helpt moedwillig de wereld naar de kloten’. Zo gaat het de hele dag door in mijn hoofd. Regelmatig zit ik ingegraven in mijn eigen hokje. Het kost veel energie om de rest wereld te blijven snappen. Non-Dualisme is het spirituele tegengif om te voorkomen dat je jezelf ingraaft. Non-Dualisme is mooi in theorie. Nu de praktijk nog. Door te beginnnen met kleine stapjes probeer ik mijn eigen oordelen bij te schaven.
Non-Dualisme in de praktijk
- Merk op wanneer je een oordeel velt (oei dat is schrikken..) Mediteren helpt geweldig om je aandacht voor je eigen oordelen aan te scherpen.
- Gebruik het woordje ‘en’ om een positief oordeel aan een negatief oordeel toe te voegen:
- Iedereen die in een Landrover door de stad rijdt is een patser én ze hebben smaak voor solide design.
- Mensen die vuil op straat gooien zijn gek in hun hoofd én ze kunnen nog meer kennis vergaren waarom dat niet fijn is voor de medemens en de wereld.
- Iemand die regelmatig vlees eet helpt moedwillig de wereld naar de kloten én hij krijgt een gezonde portie eiwit binnen
- Merk op hoe je oordeel zo een stuk minder scherp wordt en je zelf ook minder in je eigen hokje vast blijft zitten
Achtergrond bij Dualisme
Dualisme wordt vaak bij de filosofie getrokken. Het zou het niet slecht doen in de biologie als het gaat om het gedrag van dieren. Omwille van je eigen veiligheid wil je binnen een fractie van seconde je oordeel klaar hebben. In een relatief veilige omgeving schieten deze oordelen vaak in het verkeerde keelgat. Als je oordelen blijft stapelen valt je toren een keer om. De wereld is holistisch van aard dus als beter dat je ook je gedrag daar op aanpast 🙂