fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Hoeveel keuzes maak jij nu écht op een dag?

By 21 mei 2015augustus 31st, 2021One Comment

keuzeOm meteen maar te beginnen met het antwoord op de vraag in het onderwerp van deze blogpost: je maakt 40.000 keuzes op één dag! Het aantal komt overeen met het aantal gedachten dat voorbij komt in je hoofd, dat komt neer op élke 1,5 seconde een keuze als je uitgaat van 8 uur slaap waarbij je geen keuzes maakt. Elke gedachte die in je opkomt neem je namelijk aan of je verwerpt de gedachte. Het overgrote deel van deze keuzes zullen onbewust zijn, maar over een klein deel kan je eindeloos wikken en wegen. Hoe kun je bewust(ere) keuzes maken?

Het aantal van 40.000 is misschien wat groot, maar als je nou eens een paar honderd actieve keuzes per dag maakt dan is dat nog steeds heel erg veel. De invloed die dit gegeven op je leven heeft is bijzonder groot.

Onbewuste keuzes

De hele dag maak je onbewuste keuzes, die zijn vaak gebonden aan routines die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Je kiest onbewust wanneer je uit bed stapt, hoe lang je doucht, hoe vaak je nieuws sites doorploegt en hoe vaak je op je op je smartphone loert. Zo maak je dus eindeloos veel keuzes zonder dat je er nog maar een seconde bij nadenkt. De meeste keuzes zijn niet altijd even gezond, ze zijn vaak gericht op de korte termijn.

Bewuste keuzes

Bij een bewuste keuze doe je actief een beroep op je cognitieve functies. Er komt een gedachte aan te pas waarbij je reflecteert op je keuze en je vraagt je af: is deze keuze wel zo goed. Even heb je een moment om je keuze te verwerpen. Zal ik nog een biertje nemen? Het vergt veel wilskracht om een bewuste keuze te maken die goed voor je is. Hierbij helpt het als je goed weet wat je wil, dan kun je namelijk je keuze toetsen aan hetgeen je wil. Wil je dronken worden dan neem je het biertje. Wil je wat minder drinken dan sla je het biertje even over. Als je geen bewuste keuze maakt neem je waarschijnlijk nog een biertje omdat je omgeving dat van jou verwacht.

Stress en keuzes

Keuzes bepalen vaak hoe druk het is in je hoofd. Veel mensen wachten op het moment dat het eindelijk eens rustig wordt. “Als het eindelijk rustig wordt dan komt het goed”. Maar vaak werkt het juist andersom. Je moet éérst een keuze maken en daarna krijg je past rust. Dat is lastig om in te zien en lastig om te ervaren als je de hele dag druk bent en je laat meevoeren in de maalstroom. Goede keuzes maak je vaak als je even weinig stress aan je hoofd hebt. Het niet maken van een keuze geeft vaak veel stress, je weet niet welke keuze je moet maken en deze blijft maar door je hoofd heen hameren totdat je wel een keuze maakt.

Rust om een keuze te maken

De beste keuzes maak je dus als je even rust aan je kop hebt. Doordat we verleerd zijn om af en toe een adempauze is deze rust er zelden. Hierdoor  hebben we weinig energie en worden we vanzelf keuze-moe. Het vergt in het begin veel energie om een goede keuze te maken en als je niet tijd neemt om af en toe te herstellen en rust in te passen heb je geen sturing meer over de keuzes die je maakt en raak je verstrikt in ongezonde routines of onbewuste keuzes waarvan je zelf het slachtoffer bent. Echter als je bewust goede routines aanleert (zen habits) kosten deze in het begin veel energie, maar besparen op de lange termijn veel energie doordat goede keuzes vanzelf gaan.

Rationele keuzes en intuïtieve keuzes

Naarmate je jezelf meer bewust bent van de keuzes die je maakt wordt het soms ook lastiger. Je gaat wikken en wegen of een keuze wel goed is. Als je wil kan je bij elke keuze een eindeloze lijst met voors- en tegens maken. Vaak probeer je dan je keuze te rationaliseren. Eigenlijk heb je al een keuze gemaakt, maar je probeert deze nog met gedachten te onderbouwen. Je weet vaak wanneer iets goed voelt, als je dat gaat proberen te onderbouwen wordt het moeilijk.

Angst om keuzes te maken

Bij de moeilijkste keuzes speelt er angst mee.

Als ik de verkeerde keuze maakt wat gebeurt er dan?

Wat vindt mijn omgeving van deze keuze?

Wat als het allemaal mis gaat?

Wat als ik spijt krijg van mijn keuze?

Wat is de beste keuze..?

Over sommige grote beslissingen zoals het nemen van een hypotheek wil je inderdaad een nachtje slapen. Maar voor simpelere keuzes helpt het niet als je geen keuze maakt en beslissingen voor je uit blijft schuiven, dan wordt het steeds moeilijker om een goed besluit te nemen omdat de stress groter wordt. Geen keuze maken staat dan gelijk aan een slechte keuze maken.

Kort geluk, lange pijn of korte pijn, lang geluk

Bij keuzes die niet al te moeilijk zijn worden je vaak gestuurd door het oudste deel van onze hersenen dat gericht is op kort genot en overleven. Als je op ziet tegen een rondje hardlopen zie je op tegen de pijn van het afzien. Als je dan lekker op de bank blijft zitten kies je voor kort geluk. Echter dan zit je vaak lange tijd daarna te balen dat het rondje hardlopen niet gelukt is. Als je even een half uur afziet en lekker een rondje gaat lopen heb je kort even de pijn van het afzien terwijl je daarna lange tijd kan genieten van een tevreden gevoel.

Goede keuzes maken

Om er voor te zorgen dat je bewuste keuzes maak kun je een aantal dingen doen:

  • wees bewust van het feit dat je wél een keuze hebt
  • let op je eerste gevoel als een keuze zich aandient, je eerste gevoel zit vaak goed
  • heb vertrouwen in het moment dat je de keuze maakt, alles komt goed!
  • zorg dat je keuzes maakt als je niet te veel onder stress staat, “repareer het dak als het niet regent”
  • als je heel erg twijfelt over keuzes die niet veel uit elkaar liggen dan zijn beiden vaak goed
  • zorg dat je mentaal fit bent om moeilijke keuzes die onverwacht op je pad komen het hoofd te bieden
  • wees je bewust of je keuze geluk op de korte of op de lange termijn geeft
  • wen aan het feit alles constant onderhevig aan verandering, een vaste goede keuze bestaat niet
  • probeer eens te mediteren hiermee stimuleer je de prefrontale cortex, het gebied in de hersenen dat zich bezig houdt met keuzes maken

Was het lezen van dit artikel een goede keuze? Ik hoor het graag van je!

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak