fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Leer om snel veel kleine fouten te maken voor minder stress

By 12 mei 2015augustus 31st, 2021No Comments

foutLaats pikte ik ergens de quote op: “Een expert is iemand die op een klein vakgebied veel fouten heeft gemaakt”. De afgelopen weken bleef de quote hangen in mijn hoofd en als ik weer eens mateloos faalde voor mijn eigen gevoel kwam deze quote weer aan de oppervlakte en gaf me het gevoel dat het niet zo erg is om een fout te maken. Het gaat er meer om wat je doet met de ervaring van deze fout. Doe je er wat nuttigs mee of voel jezelf een kneus en denk je dit nooit meer?

Fouten toegeven

Ik heb een stevig talent om dingen die fout gaan extern te attribueren om het zo maar eens te zeggen. Als ik verkeerd rij is het de bewegwijzering die onduidelijk is. Als ik een beker omstoot vraag ik me af wie deze zo onhandig heeft neergezet. Als ik de rok van mijn vrouw weer eens in de droger heb gegooid in plaats van uit te hangen was het licht bij de droger niet goed. Kortom het is niet makkelijk om toe te geven dat je zelf fout zit. Maar ik ben gelukkig niet de enige die hier last van heeft als ik zo om me heen kijk.

Schamen voor fouten

Een sterke driver om fouten buiten jezelf te zoeken is dat je jezelf kapot schaamt voor een blunder. Zeker als iemand ook nog eens uitgestreken begint te lachen. Vroeger kreeg ik dan een rode kop, tegenwoordig gaat er intern een bommetje af.  Dit gevoel is niet prettig en het is verschrikkelijk moeilijk om je kwetsbaarheid te tonen als je iets doms doet. Op werkvloeren geeft het veel stress als mensen het gevoel krijgen dat elk foutje hard afgestraft wordt.

The upside van fouten maken

Zo, dat was het moeilijke deel van fouten maken. Nu het leuke deel. Van fouten maken kun je veel leren, je moet ze dus ook vooral blijven maken. Hoe sneller en beter je dat kunt hoe sneller je er wat van kunt leren. Om iets te leren moet je namelijk weten hoe het niet moet. Tenzij jij er zo eentje bent die alles in een keer goed doet.

Veel en vooral kleine foutjes maken

Ik heb veel start-ups zien sneuvelen die mooie plannen hadden maar die het idee hadden dat eerst alles perfect voor elkaar moest zijn voordat ze uiteindelijk konden gaan falen. Daarom is het vaak beter om héél klein te beginnen en in een vroeg stadium uit te vinden wat er niet werkt. Zodat je stapje voor stapje kan uitvinden wat er wél werkt. Dit principe is in de software ontwikkeling ook wel bekend als Agile, het is ook van toepassing op veel andere vakgebieden en leuk genoeg ook op jouw persoonlijke ontwikkeling.

Doe er wat leuks mee en bedenk eens wat je altijd al graag zou willen doen, maar nooit van de grond kreeg. Maak het eens zo klein mogelijk en probeer eens of het werkt. Als het mislukt, prima! Dan nog een een kleine blunder en dan doorgaan. Voor wat extra huiswerk: bedenk ook eens wat je doet als je iemand hard uitlacht als z’n plannetje mislukt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak