Motivatie komt en gaat
Mijn motivatie laat vaak te wensen over. Elke lichamelijke oefening met meer dan twee herhalingen is vermoeiend. Elke tekst die langer kost dan 2 minuten om te lezen is saai. Op sommige dagen doe ik het liefst zo min mogelijk met zo veel mogelijk resultaat. Toch wil ik fit zijn en veel werk gedaan krijgen. Hoe doe je dat nou? Mezelf motiveren door een hoger doel naar voren te halen werkt soms. Dan maak ik moodswings tussen hypermotivatie en een staat van apathie. Veel dagen heb ik gezonde tegenzin om ergens mee te beginnen. Motivatie komt en gaat. Als ik mijn gedrag laat afhangen van motivatie dan zou ik de mand niet uit komen. Het credo ‘als je geen zin hebt moet je zin maken’ (wat ik mijn kinderen nog wel eens naar het hoofd slinger) werkt dus niet. Wat wel werkt is om simpele routines aan te leggen en het werk in kleine stapjes te doen. Hierdoor blijft motivatie constant, mijn humeur beter en werk constanter.
Stoppen met het uitputten van motivatie
- Verdeel het werk of je doel in de kleinst denkbare stukjes. Twee keer per week een uur rammen in de sportschool wordt elke ochtend een paar keer opdrukken. Elke week een boek lezen wordt elke dag één pagina lezen. Het geheim van een gevoel van succes elke dag: Lage doelen.
- Leg een dagelijks ritme aan en zet dit in je agenda. Met vaste tijden voor sporten en werken.
- Als je het ritme te pakken hebt (na een week of drie) bouw het langzaam uit. Een paar keer opdrukken wordt 10 keer opdrukken. Eén pagina lezen wordt 10 pagina’s lezen.
- Focus op je voortgang en ritme niet op je einddoel. Dit geeft elke dag plezier in plaats van alleen het einde.
- Als je een dag écht geen zin hebt. Skip een dag! Het forceren van je motivatie is nooit een goed idee. Een rustig ritme is makkelijk weer op te pakken.
Achtergrond
Motivatie is een gevoel. Geen wonder dus dat elke dag, elk moment, anders aanvoelt. Als je je gedrag van je gevoel laat afhangen wordt het lastig. Dan komt er niks uit je handen. Elke dag levert zo een ontevreden gevoel op. En niks werkt zo slecht voor gedragsverandering als een ontevreden gevoel over je eigen voortgang. Door én je doelen bij te stellen én je ritme bij te stellen ontstaat een realistische verwachting die past bij duurzame voortgang. Hierdoor ontstaat een tevreden gevoel wat positief werkt op je productiviteit.