fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#73 Starten met een Not To-do Lijst

By 12 juni 2020augustus 31st, 20212 Comments
Not To-do lijst

Het laatste het nieuwste

Ben je vandaag wéér met drie nieuwe projecten begonnen die ‘echt’ heel leuk lijken? Hierdoor is de kan groot dat je ze niet gaat afmaken. Focus is namelijk ook het ‘nee’ zeggen tegen nieuwe projecten. Juist als nieuwe projecten op het eerste gezicht fantastisch lijken. Het aangeleerde gedrag door altijd met het laatste het nieuwste te starten kun je omkeren met een Not To-do lijst. Lees verder hoe je simpel start met een Not To-do lijst.

Starten met een Not To-do lijst

  • Schrijf elk briljant idee voor een nieuw project op. Laat het idee minimaal één dag marineren. Beter is een week. Als het dan nog een goed idee lijkt is het de moeite om te starten.
  • Maak een lijst met je huidige projecten (dat is schrikken… niet zo gek dat er nooit iets af komt)
  • Gevorderd: Sorteer projecten op effect. Welk project gaat de wereld veranderen en welk project is leuk maar nutteloos (beiden zijn wellicht goed om te doen, maar nu weet je wel waar je mee bezig bent).
  • Gevorderd: Maak een inschatting hoeveel tijd per week je nodig hebt om écht voortgang te boeken. Je zult zien dat je projecten domweg niet passen.
  • Pro: Herken je eigen ‘laatste nieuwste’ bias. Elke keer dat je hyper enthousiast raakt van een iets nieuws: pas op, je bril is nu roze en je denkt niet rationeel.

Achtergrond bij selectief kiezen wat te doen

Bij de gedachte aan het starten van iets nieuws komt een bommetje dopamine vrij. Hierdoor kiezen we vaak voor iets nieuws beginnen. Alles beter dan een bestaand project afronden. Dit gedrag is hét recept om te blijven jongleren met te veel projecten. Waardoor je het gevoel krijgt dat je alles half doet. Juist doordat je alles half doet is het niet leuk en wil je ontsnappen door wat nieuws te starten.

Het starten geeft een directe beloning én je voorkomt het vervelende werk van de puntjes op de i zetten bij je huidige project. “Ik ben niet van de details, meer van de grote lijnen”. Dat is prima, maar dat moeten het wel duidelijke grote lijnen zijn 😉

Heb jij een strategie om werk waar je (nog) niet aan moet beginnen te parkeren op een Not To-do lijst? Laat het weten in de comments!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak