fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#82 Stoppen met snoozen in de ochtend

By 13 augustus 2020augustus 31st, 2021No Comments
stoppen met snoozen

When you snooze you loose

Mijn interne wekker gaat af. Het is 5:30. Ik zou nog even kunnen doorslapen.. maar mijn hoofd zit vol pingpong ballen. Allemaal ideeën en gedachten die rond stuiteren. Het is even wennen maar ik volg mijn brein en sta op. Vroeger snoozde ik nog een uurtje verder. Met als resultaat een ochtendhumeur en het vervelende gevoel van een matige start van mijn dag: When you snooze you loose. Aan de hand van een vaste ochtendroutine word ik nu rustig wakker en beleef de meest productieve uren van mijn dag. Creativiteit hoog en energie hoog, een mooie optimale combinatie voor productiviteit. Het volgen van je chronotype (de manifestatie van het circadiaanse ritme) kan geweldig helpen om alles op de juiste tijd te doen. Beginnen met stoppen met snoozen.

Stoppen met snoozen

  • Track je slaap gedurende een periode met smartwatch zodat je weet hoeveel uur je nodig hebt om je topfit te voelen.
  • Reken terug hoe laat je naar bed moet gaan om deze uren slaap te halen én op tijd op te staan.
  • Zet een wekker. Dan niet om op te staan, maar om een reminder te zetten om je schermen uit te doen!
  • Test een maand lang je vaste bedtijd. Je zal zien dat je na verloop van tijd automatisch wakker wordt. Snoozen is niet nodig want er is geen wekker meer 😉
  • Gevorderd: verschuif de tijd dat je opstaat met kleine stapjes (en ook eerder naar bed gaat!).
  • Pro: Zorg dat je elke dag een uur vrij hebt in de ochtend om een andere routine uit te voeren die jou écht iets brengt. Voor mij zijn dat even buiten sporten of een stukje schrijven.

Achtergrond bij Snoozen

Snoozen doe je omdat je nog te moe voelt om op te staan. Je hormoonspiegel met daaronder cortisol, serotonine en dopamine zijn nog niet in balans. Echter elke keer dat je snoozed gaat er een kansje verloren om jezelf in balans te brengen met een goed ritme waarbij je genoeg slaap krijgt en zonder wekker op tijd wakker wordt. Dit filmpje geeft nog een mooie samenvatting wat je wil weten om voortaan stoppen met snoozen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak