fbpx Skip to main content
Productiviteit

Doing the work

Mijn oordelen over de realiteit

zelfveroordeling

In mijn zoektocht naar verlichting (?) stuitte ik in een boek op de methode “The Work” van Byron Katie. De methode houdt in dat je onderzoek doet naar gedachten die je lijden bezorgen. Het gaat vooral over het onderzoeken van je eigen oordelen. Laat ik er daar nu toevallig meer dan genoeg van hebben. Ik zit vol met oordelen. Over mezelf, over anderen, het gaat de hele dag door. Soms om gek van te worden. Deze oordelen helpen me niet, ze blokkeren. Na een maandje oefenen met The Work ben ik verbaasd hoeveel inzicht het geeft om je eigen gedachten en oordelen te onderzoeken. De uitkomst is voornamelijk dat al mijn oordelen berusten op projecties die bij nader inzien meer over mij zeggen dan over een ander of een situatie. Door niet meer de strijd aan te gaan met de realiteit bespaar je jezelf een hoop lijden.

Vier vragen die je helpen om je gedachten te onderzoeken:

 • Is het waar?
  • Mijn kinderen moeten hun sokken opruimen ?
 • Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  • Ja, overal in huis liggen losse sokken!?
 • Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  • Ik word boos en heb het idee dat mijn kinderen het geen reet kan schelen! ?
 • Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte?
  • Ik zou een stuk relaxter zijn naar mijn kinderen ?

Achtergrond

Door deze vier vragen wordt het inzichtelijk dat je van een feit een gedachte maakt en daardoor boos over wordt. Door het inzicht dat je zonder deze gedachte over een feit veel beter af bent kan je een omkering maken zoals “ik moet de sokken van mijn kids opruimen” (totdat ze jongvolwassenen zijn die zelf hun sokken opruimen). Als je meer oefent kom je er achter dat je in veel situaties boos wordt door je eigen gedachten over de realiteit. Deze gedachten komen vaak voort uit ons gekwetste ego dat orde op zaken wil stellen. Dat is niet zo erg, maar het geeft verlichting als je dit kan doorzien. Sterkte met oefenen 🙂

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak