fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#152 Beginnen met dagelijkse tevredenheid

By 24 mei 2021augustus 31st, 2021No Comments
tevredenheid

Het is vijf uur in de middag en mijn dag is in de soep gedraaid. Mijn todolijst is nog vol, maar mijn energie is op. Ik ben niet tevreden over mijn dag. Dít is het tijdstip waarop de man met de hamer (a.k.a. de perfectionist) komt in de vorm van zelfveroordelende gedachten. “Wat een klote dag, weer niet goed aangepakt”. Tevredenheid is ver te zoeken. Dit is hét moment waarop ik vaak mijn eigen systeem liet vallen. “Dit werkt toch niet”. Door rustig te blijven heb ik geleerd hoe het anders kan. Rustig mijn taken en werk herplannen, tevreden zijn wat er wél gelukt is en vasstellen dat planningsbedrog niemand vreemd is. Begin simpel met een dagelijkse routine om te tevreden te blijven.

Beginnen met dagelijkse tevredenheid

  • Herken je eigen zelfveroordelende gedachten. Meditatie is een geweldige manier om je aandacht voor deze gedachten te trainen.
  • Werk met een systeem als Todoist om je eigen voortgang te zien als je wel iets afvinkt. Herplan rustig taken die niet afgerond zijn. Je bent aan het leren wat wél een realistische hoeveelheid werk is voor een dag ?
  • Werk met een dagelijks ritueel om je dag af te sluiten zoals een daily review dit helpt om je dag los te laten.
  • Onthoud dat je het best verandert als je jezelf goed voelt. Jezelf straffen dat het niet goed loopt werkt averechts en maakt dat alles nog langzamer gaat.

Achtergrond

Bij kenniswerk is niet zichtbaar wat voor werk je verzet. Je verzamelt niet meer een bos hout voor het kampvuur. Je hebt een verwachting wat je wil doen in je hoofd. Vervolgens ga je hard aan de slag om wat nullen en enen te verplaatsen op een computer. De afweging die je vervolgens maakt of je tevreden kan zijn is volledig subjectief. 99 van de 100 keer loopt het niet volgens je eigen verwachting. Voor de perfectionist in ons voelt dit als falen. Niet zo vreemd dus dat je daar verkeerde conclusies uit trekt. Door te herkennen waar je midden in zit kan je een andere afweging maken of je tevredenheid mag cultiveren.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak