leren mediteren met gratis meditatie cursus

Leren mediteren in 30 dagen meditatie cursus

Wil je leren mediteren en ben je op zoek naar een meditatie cursus om rustig te blijven onder stressvolle situaties? Ga dan de uitdaging aan! Probeer elke dag gedurende een maand om 10 minuten te mediteren. Wees niet bang meditatie lijkt verdacht veel op een ademhalingsoefening. Of meet jezelf een goede smoes  aan als je denkt dat je het niet aan kan. Als er ooit een moment is geweest waarop jezelf kan ontwikkelen dan is het nu! Start vandaag met de meditatie cursus. Elke dag ontvang je een korte instructie per mail.


Deze module werd ontwikkeld naar aanleiding van een 30 day challenge waarop ik heel veel enthousiaste reacties kreeg. Je ontvangt elke dag één e-mail met uitleg en tips om je meditatie routine op te bouwen. Hiermee kan je zelf leren mediteren.
Voor het uitwisselen van tips kan je lid worden van de besloten Facebook groep: https://www.facebook.com/groups/habitsatwork/

Recensies van deelnemers

Een vrijblijvende stok achter de deur om tijd voor jezelf te maken, met interessante achtergrond info.

De dagelijkse mails zijn door de persoonlijke en luchtige toon een goede ondersteuning om de uitdaging aan te gaan én aan te kunnen.

Deze cursus is een prima steun in de rug voor mensen die graag vorm en inhoud willen geven aan dagelijks mediteren maar niet weten waar en hoe ze moeten beginnen.

Een steuntje in de rug bij het verder uitbouwen van je meditation practice.

Waarom leren mediteren?

Veel mensen die ik probeer uit te leggen wat de voordelen van mediteren zijn willen op voorhand snappen hoe het werkt. Dat is, zoals met veel dingen, lastig, je moet het echt zelf doen om het te kunnen ervaren. Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat laat zien dat meditatie positieve effecten heeft zoals: minder stress, betere ademhaling, meer energie, beter slapen, meer zelfinzicht en betere sportprestaties. Naast deze effecten is er voor mij een extra effect dat de kers op de taart vormt: door deze gewoonte aan te leren kan je ook andere gewoonten makkelijker aan- of afleren. Leren mediteren is een geweldige start voor gedragsverandering.

Meditatie is bijna een ademhalingsoefening

Meditatie wordt soms bekeken met vooroordelen. Het zou zweverig zijn en vaag zijn. Het vormde tevens een reden voor de auteurs van het succesvolle boekje Verademing het woord meditatie te vermijden. Prima, noem het ademhalingsoefeningen als je bang bent dat je vrienden denken dat je zweverig geworden bent en op een kussen zit te wachten tot je gaat opstijgen. Als je een strikte vorm van meditatie kiest waarbij je focust op je ademhaling is er niks vaags aan. Het is zeker niet soft, leren mediteren is keihard werken en wat mij betreft een vorm van topsport.

Goede smoezen

Er zijn natuurlijk ook een aantal goede smoezen te verzinnen om het niet eens te leren mediteren:

Ik heb het zo druk, ik heb geen tijd.
Als je geen tijd kan vinden om op een dag 10 minuten vrij te maken om te leren mediteren dan zegt dat waarschijnlijk veel over het feit dat je gestrest bent. Als je niet actief de ruimte kan vinden om daar wat aan te doen ben je soort van stuurloos.

Ik kan me niet concentreren, ik ben zo druk.
In begin zeker is het heel moeilijk om stil te zitten en de concentratie op te brengen. Het hele punt is nu juist om dat met vallen en opstaan te leren. On the other end, zonder afleiding geen concentratie. Het is dus ook juist goed dat je afgeleid raakt. Dit hoort erbij.

Ik vind het saai.
In het begin kan het zeker even saai zijn, dit vormt een barrière waar je doorheen moet. Als je de positieve effecten ondervindt is het makkelijker om de motivatie te vinden.

Ik vind het te vaag.
Het is even wennen in het begin omdat het waarschijnlijk anders is dan alles wat je ooit gedaan hebt. Zodra je ademhaling beter wordt snap je dat het ook heel concreet kan zijn.

Ik ben niet lenig.
Het is geen probleem als je niet in een dubbele lotushouding kan zitten. Met een rechte rug op een stoel kom je ook prima leren mediteren.

Ik merk geen verschil.
De effecten zullen langzamerhand op treden. Het is dus niet zo dat je na een paar keer mediteren iets voelt. Het is iets voor de langere termijn, vergelijk het met tandenpoetsen, dat moet je ook langer doen om een goed gebit te krijgen en houden.