fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#37 Stoppen met planningsbedrog

By 16 januari 2020augustus 31st, 20212 Comments

De hele dag door overschatten we onze planning schromelijk. De inschattingen die we maken voor werkzaamheden in ons hoofd kloppen nooit. Elk bedrijf dat op uurbasis werkt zal beamen dat fixed price projecten gegarandeerd de soep in lopen. Planningsbedrog. We doen het allemaal. Er zit een positieve kant aan, namelijk dat we een begin maken. “Dat doe ik wel even”. Maar het wordt negatief als we inschattingen moeten maken over grote langere perioden. Daarom hebben de godganse dag haast. Omdat we elke dag weer onszelf voor de gek houden.

Stoppen met planningsbedrog

  • Neem een horloge met een stopwatch en meet elke keer als je met een kleine taak begint (dat doe ik wel even..) hoe lang je er over doet.
  • Maak inschattingen zichtbaar op een papiertje, in een (online) agenda, in een takenmanager. Een inschatting ‘in je hoofd’ zorgt niet voor commitment.
  • Zorg dat er 50% ruimte op je dag vrij is voor uitloop. Dat lijkt veel maar als je eerst maar eens 50 procent gepland werk afkrijgt kan je daarna optimaliseren.
  • Als je veel online werk doet op projecten kan je eens testen met Toggl, een app om tijd te schrijven.

Achtergrond bij ons gebrek aan plannen

Onze hersenen zijn evolutionair gezien niet optimaal ontwikkeld om tijdsinschattingen te maken. Bij het jagen en verzamelen ging het om direct actie en niet stil zitten, want dan ging je dood van de honger. Logisch dat onze bias is om alles te onderschatten zodat we direct aan de slag gaan. Als je van elk project zou weten hoe lang het écht gaat duren begin je waarschijnlijk nergens meer aan 😉

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak