fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#168 Stoppen met denken

By 12 augustus 2021augustus 31st, 2021No Comments
meditatie app

De maalstroom

Gisteren heb ik met een klein groepje een uur lang gemediteerd. Dat is lang. Eindeloos komen de gedachten als: ‘Hoe lang duurt dit nog’. ‘Dit moet ik niet vergeten als ik klaar ben’. Of één de gedachten aan een van de duizenden, vaak terugkerende, slechte momenten in mijn leven. Mini trauma’s genoeg. Maar zo na een half uur mediteren wordt het soms een aantal seconden stil. Geen gedachten. Geen gevoel. Niks. Alleen maar even ‘zijn’. Op dat moment ben ik even in sync met het universum en niet de speelbal van de gedachten in mijn hoofd. Na verloop van tijd komen de gedachten vanzelf weer binnen rollen. Maar na een uur mediteren zit er meer ruimte tussen mijn gedachten. Ruimte om niet meegesleurd te worden in emotie. Ruimte om niet direct in een automatische reactie te schieten als ik getriggerd wordt.

Oefenen met niet denken

  • Bouw een routine op met dagelijks mediteren
  • Adem tijdens een meditatie van langer dan 10 minuten eens rustig uit en kijk hoe lang het duurt voor de volgende gedachte komt.
  • Als je dit regelmatig doet zal je merken dat deze periode steeds wat langer wordt.

Achtergrond bij denken

Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat denken is. Maar wel dat het de hele dag, vaak onbewust, door gaat. Gedachten triggeren emoties. Emoties leiden tot gedrag. Door meer inzicht te krijgen in je gedachten kun je ook de basis van gedragsverandering aanpakken. Leuk hack: probeer eens te bedenken waar je al volgende aan gaat denken. Dat is als delen door nul. Raar hé?

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak