fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#167 Beginnen bad habit hacking

By 10 augustus 2021augustus 31st, 2021No Comments

Aangeleerd gedrag

Als ik thuis kom trek het liefst mijn sneakers uit door met de neus van de ene schoen tegen de hak van de andere mijn voet er uit te trekken. Vervolgens ook de andere schoen uit door met mijn voet tegen de hak van mijn schoen mijn voet er uit te trekken. Een klein voorbeeld van een bad habit loop. Elke keer dat ik weg wil moet ik eerst de veters losmaken (of ik moffel mijn voet er gewoon in). Bijkomend nadeel: mijn prijzige hardloopschoenen raken uitgerekt.

Hoe doorbreek ik dit aangeleerde gedrag? Een helpende gedachten zorgen ervoor dat ik op het moment dat als ik thuis kom mijn veters netjes los maak: Het is een goede stretch voor mijn rug om even extra diep te buigen en de veters netjes los te maken. Daarnaast krijg ik een beloning als ik de volgende dag mijn schoenen weer aan wil doen en er zo in kan stappen.

Nu lukt het wel om mijn netjes mijn veters los te maken als ik mijn schoenen uit wil doen nadat ik thuis ben. Door even goed na te denken wat een goede reden is om gewenst gedrag te vertonen kan je bad habits ombuigen naar positieve routines.

Starten met het breken van bad habits loops

  • Wat is het nadeel van een bestaande routine?
  • Vragen om helpende gedachten kan je verzinnnen:
    • Welke gedachte en/of alternatief gedrag kan je helpen om NU het gewenst gedrag uit te voeren?
    • Welk voordeel heb je in de toekomst als je dit gedrag nu uitvoert?
  • Merk op hoe prettig het is al je lief bent voor je toekomstige zelf.
  • Voer het gedrag zo’n drie weken uit zodat het vast in je systeem zit en het onbewust gaat. (zonder te veel te denken 😉

Achtergrond bij bad habits

Veel bad habits onstaan doordat je onbewust de weg van de minste energie kiest. Maar dat is op de lange termijn vaak niet de beste oplossing. Door je eigen gedrag een keer flink op de snijtafel te leggen is het mogelijk om met niet al te veel energie kleine dingen aan te passen. Een mooi model voor het ontleden van gedrag is het Tiny Habits model van B.J. Fogg.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak