fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#90 Stoppen met productiviteitsverslaving

By 30 september 2020augustus 31st, 2021No Comments
productiviteitsverslaving

Is er een optimum voor productiviteit?

Ik ben verslaafd aan productiviteit (dit is iets anders dan druk zijn). Als timemanagement trainer heb ik van mijn obsessie mijn vak gemaakt. Het afwerken van todo lijsten geeft een geweldige kick. Opeens lijkt alles in het leven te lukken. En altijd is er een nieuwe uitdaging om nog meer te doen. Meer te beleven en meer (media) te consumeren. Altijd een vaste ochtendroutine en een prefect geplande dag. Verslaafd aan productiviteit. Ik beken. Het was lange tijd ook mijn manier om mezelf door een klote tijd heen te slaan. Toen in een artikel op WIRED las dat productiviteit ook een angst reflex is vielen er meer dan één kwartjes. Met dit inzicht probeer ik rust en stilte in mijn leven in te passen. Afkicken van een productiviteitsverslaving kan. Moeilijk maar het lukt (soms).

Afkicken van productiviteisverslaving

  • Bewustwording op mentaal nivo. Het kan niet missen: meditatie. Tijdens mij vaste ochtendmeditatie razen de todo’s al door mijn hoofd. Altijd te veel ideeën om te doen.
  • Bewustwording om emotioneel nivo. Als ik een uur aan het lamlullen ben en eens even niks doe wordt ik ernstig onrustig. Een ontevreden gevoel bekruipt me. De innerschweinhund.
  • Bewustwording op lichamelijk nivo. Een dag niet gesport is een dag niet geleefd is mijn credo. Echter deze week voel ik me zo stram als een een bos prikkeldraad, een beetje overtraind op weg naar een triatlon.
  • Nu de bewustwording er op alle vlakken is plan ik steeds meer grote periodes niets. Ja inderdaad plannen.. Spontaan lukt het nog niet zo. Even geen media. Geen lijstjes. Keiharde stilte. Doodeng soms. Een uurtje niksen. Weer even leren er alleen maar te zijn en verder niks.
  • Gek genoeg komen in deze gaten de mooiste ideeën. Met een rocketbookje bij de hand springen de vissen zo in de boot. (stiekem toch productie..)
  • Mijn helpende gedachte (zoals dat zo mooi heet als je ergens op therapeutische basis aan werkt) moet dus zijn: “de lekkerste kaas zit in de gaten” 🙂 Dit helpt als ik de neiging heb om nog een gaatje dicht te plannen.

Achtergrond bij productiviteitsverslaving

Druk zijn met van alles en nog wat is ook een prima vlucht voor ongemakkelijke gevoelens. Niet waardig, dom, eenzaam, gekwetst, bang, boos en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als het stil wordt komt het allemaal op je af. In sommige gevallen kan dat leiden tot paniekaanvallen. Het universum wil je duidelijk maken dat je focus niet alleen maar op productiviteit moet liggen maar ook op de kunst van het zijn. Elke dag weer een uitdaging, maar het kan.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak