fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#89 Starten met een digitale clean desktop policy

By 22 september 2020augustus 31st, 2021No Comments

Een leeg hoofd met en lege desktop

Het bureaublad van mijn computer was altijd een dumpplek van bestanden en programma’s die ik snel wil vinden. Regelmatig stond de hele desktop vol met gedownloade bestanden en documenten. Documenten van projecten waar ik op dat moment mee bezig was. Met als ‘voordeel’ dat ik alles snel kon vinden maar ook aan alles tegelijk werkte. Multitasken = duurt veel langer om simpele dingen af te maken. Door je desktop en startscherm zo in te richten dat je alleen ziet wat je moet zien werk je veel gestructureerder en sneller.

Starten met een minimalistische startscherm

  • Selecteer alle bestanden waar je aan werkt en zet ze netjes in een documenten folder.
  • Selecteer alle snelkoppelingen voor programma’s en sleep ze naar de prullenbak.
  • Kies het standaard mapje ‘downloads‘ voor alle bestanden die je download. Dus niet meer op je desktop!
  • Kies een effen kleur voor de achtergrond van het bureaublad. Voor mij werkt zwart prima. Vakantiekiekjes en foto’s van de kids als achtergrond leiden me af doordat ik ga mijmeren over een vakantie. De optimale mindset is een een leeg hoofd.
  • Verwijder alle onnodige snelkoppelingen uit het startmenu van Windows (wie heeft bedacht dat je allemaal crap voor games by default in je startmenu wil hebben..) op de Mac ze het Dock uit. Kies voor maximaal twaalf snelkoppelingen op de tegels die je frequent gebruikt.
  • Snelstart een programma: duim op de windows toets en typ de eerste drie letters van het programma dat je wil starten en ram ‘enter’. Dit gaat veel sneller dan geklooi met de muis.

Achtergrond bij het het minimaliseren van je werkomgeving

De standaard instellingen van computers zijn zo dat het handig lijkt om alle programma’s snel te kunnen gebruiken. Dit werkt echter niet productief. Door je desktop en startscherm zo aan te passen dat je een omgeving creëert die rust geeft raak je ook niet afgeleid door visuele prikkels en werk waar je op dat moment niet aan wil denken. Hou je hoofd leeg.

Welke tips heb jij voor een minimalistische instelling van je computer?
Laat het weten in de comments.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak