fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#124 Stoppen met oordelen

By 6 februari 2021augustus 31st, 2021No Comments

You Suck

oordelen

Tijdens een rondje racefietsen rijdt er een fietser voorbij ons fietsgroepje in een te mooi roze Rapha outfit. “All the gear no idea” mompel ik. Mijn fietsmaatje begint te lachen. Hij zegt: “loop je nou iedereen te bashen?” Om eerlijk te zijn: ja. Opeens valt het kwartje. Het is heerlijk om iedereen de maat te nemen en cynische grappen te maken. Er zit altijd een oordeel in. Niet zelden negatief. Het lijkt een manier om mezelf te verheffen. Beter voor mijn ego. Door minder te oordelen probeer ik opener te worden. Gek genoeg werkt het ook door op de oordelen naar mezelf.

Minder kritisch worden

  • Begin met het trainen van aandacht voor je gedachten en je gevoel.
  • Zoek de milliseconde op nadat er iets fout is gegaan. (Nen = het kleinste moment van zuivere aandacht dat bewust stuurbaar is)
  • Merk op wanneer je een oordeel velt over iets of iemand
  • Vraag jezelf af waarom je dit oordeel geeft en wat het je brengt
  • Hoe zou jij het vinden als anderen zo over jou oordelen?

Achtergrond bij oordelen

Oordelen helpen je om de wereld in te delen. Goed, fout. Leuk, stom. Daar is niet zo veel mis mee. Het gaat fout als je doorslaat. Dan wil je graag alles indelen in goed en fout en ontstaan denkfouten. Ingeslepen vooroordelen maken dat je niet meer open staat voor andere inzichten. Het wordt moeilijk om een flexibele geest te houden die om kan gaan met onverwachte situaties. Last but not least sluit je jezelf af van de wereld door anderen te veroordelen in plaats van je er mee verbonden voelen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak