fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#120 Beginnen zonder verwachtingen

By 26 januari 2021augustus 31st, 2021No Comments

Hooggespannen verwachtingen

Ik stuur een app in een Whatsapp groep voor het maken van een afspraak. Mijn verwachting is dat iedereen dol enthousiast reageert. Maar het blijft angstvallig stil. Ik ben flink teleurgesteld in het gebrek aan animo. Licht het aan mij? Nee, niemand kan. Steeds vaker betrap ik mezelf op een overspannen verwachting. De realiteit is altijd anders dan ik me voorgesteld had. Dit leidt vaak tot teleurstelling. Dat is niet het ergste. Een doorgeslagen reactie of gedachte richt meer schade aan. Door minder mezelf minder in te graven in een verwachting sta ik meer open voor wat komen gaat. Beginnen zonder verwachtingen klein en makkelijk.

Beginnen zonder verwachting

  • Ideeën over toekomstige gebeurtenissen helpen om in actie te komen. Daar is niks mis mee. Onderscheid ideeën van vaste verwachtingen.
  • Wees comfortabel met “niet weten”. Als er iets eng is voor een control freak dan is het niet weten wat er gaat gebeuren. Dit inzicht is de eerste stap van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.
  • Oefen met het mantra ‘Mind like water‘. Dit betekent een leeg hoofd dat klaar is voor elke vorm en elke reactie. Als er een steen in het water valt omsluit het water de steen snel en komt weer tot rust.

Achtergrond bij verwachtingen

Verwachtingen bestaan uit gedachten over wat er komen gaat. Ze helpen je om klaar te zijn voor een bepaalde situatie. Echter een verwachting die niet flexibel is vast zet in een bepaalde houding. Een te vaste verwachting maakt dat je star wordt. Je innerlijke reactie op iets wat ver buiten je verwachting valt zal stress opleveren. Jezelf openstellen voor een elk reactie is doodeng. Angst voor een onzekere uitkomst is een vorm van zelfbescherming. In veel gevallen zal deze angst niet terecht zijn. Je zelfbescherming is te strikt waardoor het tegen je werkt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak