fbpx Skip to main content

boos

Over veel zaken kunnen we boos worden. Het is een emotie die sterk bepalend is voor het handelen. Als je boos bent is het lastig om de feiten goed onder ogen te zien, met alle gevolgen van dien. De boosheid geeft een sterk gevoel door je lichaam dat zich klaar lijkt te maken voor een strijd. Deze strijd is niet zo zeer een fysieke strijd als wel een strijd met woorden. Waar we in vroegere tijden elkaar met een knots te lijf gingen doen we het nu met virtuele knotsen. De klappen van deze virtuele knotsen doen overigens net zo’n pijn, niet lichamelijk maar geestelijk. Als we gekwest worden zijn we geneigd om degene die ons kwetst dezelfde pijn toe te willen brengen.

Offensief

Als ik me aangevallen voel heb ik al snel de neiging offensief te reageren. Ik word boos. Ik probeer me wel eens af te vragen waar deze boosheid vandaan komt. Dat is moeilijk. Heel moeilijk, omdat ik lastig onder woorden kan brengen wat het onderliggende gevoel is, de boosheid zit in de weg. Verder ben ik heilig overtuigd van mijn gelijk en ik wil de ander ook overtuigen van mijn gelijk. Daardoor krijg je gedachten als “ik heb gelijk” en “mij wordt onrecht aangedaan”. Als ik die gedachten opzij kan zetten dan zie ik dat er vaak wat anders achter zit. Ik ben gekwetst en dat veroorzaakt de boosheid.

Kwetsbaarheid

Diep onder al onze volwassenheid zit het kwetsbare ego dat het gevoel heeft dat het gekleineerd wordt. Dat onprettige gevoel kunnen we niet makkelijk over ons heen laten gaan. Ons ego wil niet in een hoekje gedrukt worden, daarvoor stelt het alles in het werk. Vaak gaat dat ten koste van anderen. Let maar eens op als je zelf gekwetst wordt, zelden zal je de fout bij jezelf zoeken en bij jezelf ten rade gaan wat er niet goed gaat. Je moet dan voor jezelf toegeven dat je fout zit en daar is je ego niet tevreden mee. Er zijn dus heel veel krachten aan het werk die jou je gelijk willen laten ervaren.

In veel gevallen zal de boosheid veroorzaakt worden door iemand die niet handelt zoals jij dat wil. Om te begrijpen wat daar achter zit kan je ook naar jezelf kijken wat jou precies zo boos maakt. Als je dat goed kan zul je soms al wat minder boos zijn. In veel gevallen zal het handelen van de ander namelijk ook veroorzaakt worden door een zeker onvermogen.

Om om te gaan met je boosheid kun je een aantal dingen proberen:

  • Merk op welke lichamelijk sensaties je ondergaat als je boos wordt. Als je boos wordt kan je dat vaak goed voelen. Je krijgt een tintelend gevoel door je lichaam. Je schouders raken gespannen. Je krijgt zwetende handen. Je ademhaling wordt korter. Door vroegtijdig op te merken dat je boos wordt kun jezelf proberen te beheersen om nog bozer te worden.
  • Schijf je frustratie van je af in een e-mail en verstuur ‘m vervolgens niet. Ongenuanceerde e-mail zijn een aanleiding om flink boos te worden. Trap niet in die valkuil door direct een boze mail terug te sturen. Schrijf de frustratie van je af in een mail en verstuur deze vervolgens niet. Laat ‘m in je concept e-mails staan. Lees ‘m eens een week later terug. Vaak is je boosheid dan verdwenen en kun je wat leren van deze mail.
  • Ga eens flink sporten. Door flink te bewegen kan je de boosheid uit je lichaam sporten. Merk op dat je na het sporten rustiger bent.
  • Merk op als je je persoonlijk aangevallen voelt. Soms word je boos om iets wat niet direct jou treft, maar iets waar jij je sterk mee identificeert zoals jouw verslag of jouw idee in een vergadering. Probeer dan inhoudelijk te blijven en niet persoonlijk te worden. Het gaat niet om jou maar om de kwestie waar je een meningsverschil over hebt.
  • Merk op hoe je anderen probeert te veroordelen. Als reactie op een aanval ontstaat vaak de neiging om de ander te veroordelen. Je zoekt onbewust naar fouten bij de ander. Als je dit kan opmerken kun je zien hoe krachtig dit is en mogelijk de keuze maken om er niet in mee te gaan.

 

 

 

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Vraagje?