Hoe word je gelukkig? Dat lijkt een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Veel mensen zullen op deze vraag antwoorden dat gelukkig worden voor een groot deel bepaald wordt door het geluk dat je overkomt. Het klinkt misschien wat pretentieus maar het ervaren van geluk heb je meer in eigen hand dan je denkt.
Ongeluk weerstaan
Je kan stellen dat je gelukkiger wordt als je beter in staat bent tot het verwerken en weerstaan van ongeluk. Tot dit inzicht kom je als je de definitie van geluk eens van een andere kant bekijkt en stelt dat geluk ontstaat wanneer je bestand bent tegen ongeluk. Door de definitie van geluk zo te bekijken heb je waarschijnlijk meer invloed op je eigen gelukservaring dan je denkt. Het omdraaien van deze definitie is misschien wat raar. Maar dat is niet zo raar als het lijkt. Om een vergelijking te maken met je lichamelijke gezondheid, onder de definitie van gezondheid kan je verstaan dat je bestand bent tegen ziektes.
Ongemak uit gedachten
Ongemak ontstaat soms uit het feit dat je gekweld wordt door je ongelukkige gedachten. Probeer je maar eens vast te stellen waar je op deze dag eens ongelukkig van bent geworden en probeer vast te stellen waarom je ongemak ervaart, over de situatie zelf of over je eigen gedachten daarover. Het omgaan met ongemak dat voorkomt uit je eigen gedachten kan je leren.
Ongemak bij nieuwe gewoonten
Bij het aanleren van nieuwe gewoonten om jezelf te verbeteren zul je bij uitstek geconfronteerd worden met ongemak. Zo kan het aanleren van vroeg opstaan voor een goed ochtendritueel je ongemak geven doordat je je moe voelt als je uit bed wil komen. Het ongemak kan tevens bestaan uit onzekerheid, zoals kan ik het eigenlijk wel? Of gedachten die je motivatie ondermijnen, waarom doe ik dit eigenlijk? Als je bewust herkent dat gedachten de oorzaak zijn van je ongemak, kun ze opmerken en weer laten gaan.
Je vermogen om ongemak te weerstaan kun je verbeteren door er bewust mee om te gaan. Enkele tips voor het omgaan met ongemak bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten:
1. Laat je doel zwaarder wegen dan je ongemak
Bedenk goed wat je motivatie is voor het doel waarvoor je een nieuwe gewoonte probeert in te passen in je leven. Als je meer wil sporten is je achterliggende doel waarschijnlijk dat je je gezonder en fitter wil voelen. Het idee dat je gezonder en fitter wil worden helpt je om jezelf van de bank te hijsen voor een rondje hardlopen. Dit werkt waarschijnlijk beter dan dat jezelf voorhoudt dat je moet sporten.
2. Laat je niet meesleuren door ongemak
Probeer niet meegesleurd te worden door emotie bij ondermijnende gedachten die zich opwerpen als je je voorgenomen hebt om iets te doen. Ondermijnende gedachten komen voort uit een stemmetje dat het voor jou op de korte termijn zo aangenaam mogelijk wil maken en ongemak uit de weg wil gaan. Dit is op korte termijn waarschijnlijk een voordeel, maar op de lange termijn zul je niks voor elkaar krijgen als je deze gedachten hun werk laat doen.
3. Ongemak hoort erbij
Realiseer je dat ongemak er bij hoort, laat het je niet afschrikken bij het nastreven van je doelen. Hoe beter je bestand bent tegen ongemak hoe makkelijker dit zal gaan. Dit vermogen om met ongemak om te gaan kan je trainen door er bewust mee om te gaan en vaak zenhabits te lezen.
4. Ongemak is tijdelijk
Realiseer je dat veel ongemak tijdelijk is. Dit vormt een troostende gedachte als het ongemak zich voordoet. Vaak moet je even doorbijten waarna het ongemak naar de achtergrond verdwijnt.
5. Wees ook aardig voor jezelf
Soms wil het gewoon even helemaal niet. Als je het te moeilijk hebt, wees lief voor jezelf en probeer niet iets te forceren wat niet lukt. Het is verleidelijk om jezelf te veroordelen als je eens een off day hebt en alles mislukt. Maar je kan ook tevreden zijn over je pogingen, wees trots dat je het toch geprobeerd hebt! Zonder af en toe te falen kom je er niet.
One Comment