fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Verbeter je ochtendritueel voor een superstart van je dag

By 1 december 2013augustus 31st, 20215 Comments

vroeg-opstaanIk ben geen ochtendmens. Ten minste dat dacht ik altijd. Bij het wakker worden had ik vaak last van een soort mist in mijn hoofd die soms voelde als een lichte hoofdpijn, de mist klaarde maar langzaam op. Veel tijd om er over na te denken had ik niet. Het hele ochtendprogramma moest snel afgewerkt worden: douchen, kinderen aan het ontbijt zetten, brood smeren, tas inpakken, haasten naar de crèche, haasten naar de trein om vervolgens gestrest op werk aan te komen. Dit is niet de ideale start van een dag. Met wat goede wil kan het kan ook anders.

Haasten

Het constante gevoel van haast tijdens de ochtend geeft een onrustig gevoel en vormt een slechte start van je dag. Je stress niveau stijgt en als je niet oppast hou je dat de rest van de dag vast. De oplossing is eenvoudig: neem meer tijd voor het ochtendritueel. Om meer tijd te kunnen nemen moet je eerder opstaan.

Opstaan

Vroeg opstaan is voor velen moeilijk. Het is lastig om jezelf te motiveren om uit bed te stappen elke minuut in een warm bed lijkt aantrekkelijk. Na het afgaan van het alarm van de wekker is snoozen een aantrekkelijke optie om nog even te blijven liggen, maar dat werkt juist contra productief voor het wakker worden. Doordat je in bed blijft liggen wordt je interne klok minder nauwkeurig: When you snooze you looze.

Met vroeger opstaan geef je jezelf de mogelijkheid om rustig wakker te worden en jezelf klaar te maken voor een productieve dag. Tips voor en verbeteren van je ochtendritueel:

  • Als je het moeilijk vindt om je wekker eerder te zetten begin dan met kleine stapjes van bijvoorbeeld 10 minuten. Langzaam zal dan ook je interne klok wennen aan deze nieuwe timing.
  • Pas ook je avondritueel aan, doordat je eerder opstaat zul je ook wat eerder naar bed moeten gaan.
  • Bekijk de avond van tevoren of je alles geregeld is voor de volgende ochtend. Als je spullen moet meenemen naar werk, zorg ervoor dat ze klaar liggen. Hierdoor voorkom moet zoeken naar spullen net op het moment dat je de deur uit wil gaan.
  • Drink een glas water nadat je opgestaan bent. Koud water is goed om wakker te worden en is het gezond om de processen in je lichaam op te starten voordat je gaat ontbijten.
  • Geniet van het rustige tempo in de ochtend. Na verloop van tijd zul je merken dat het daardoor ook makkelijker wordt om op te staan.
  • Plan een lichamelijke oefening in zoals een yoga (bv een paar zonnegroetjes) of een rondje hardlopen. Na deze oefening ben je helemaal ontspannen en klaar voor de dag.
  • Sta elke dag op dezelfde tijd op. Door een constante tijd zal je lichaam klaar zijn om wakker te worden wanneer jij dat wil.
  • Merk de gevolgen op van een goed ochtendritueel: je hebt meer energie, je dag verloopt makkelijker, je bent productiever in de ochtend.

Early to bed and early to rise makes a man healthy wealthy and wise!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

5 Comments

× Maak een belafspraak