fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Bewust koffie drinken

By 16 november 2013augustus 31st, 2021One Comment

koffie head

In de Coffeemania, mijn vaste koffie hangout, bestel ik een heerlijke dubbele koffie verkeerd. De sfeer is relaxed en ik kom zelf ook even tot rust en kijk om me heen. Mijn oog valt op de muur van de Coffeemania, deze bevat leuke illustraties over koffie. Er staat een mooie tekst dat koffie, na olie, het meest gebruikte product ter wereld is. Met recht kan je koffie zien als het zwarte goud, koffie vormt in veel gevallen de kerosine voor de geest. Maar zijn we niet een beetje te afhankelijk van koffie?

Is koffie gezond?

Er wordt veel gediscussieerd over het feit of koffie gezond is. Dit is altijd een leuke discussie waarbij iedereen vanuit z’n eigen perspectief wel een mooie kijk heeft op het gebruik van koffie. Er is veel onderzoek gedaan naar koffie waaruit te lezen valt dat matig gebruik niet ongezond is. Zoals met alle dingen die je consumeert geldt dat je er niet te veel van moet nemen. Maar dat is lastig omdat koffie ook een soort verslavende werking heeft, met name in relatie met je gewoonten. Waar ben je zonder een kopje koffie bij het doornemen van je e-mail aan het begin van een werkdag?

Cafeïne

De cafeïne in de koffie geeft een kleine oppepper en maakt dat we alert blijven en lekker aan de slag kunnen gaan met onze dagelijkse berg werk. Als je een constant ritme aanhoudt bij het drinken van koffie krijg je gedurende de dag steeds een oppepper. Deze oppeppers vormen een soort sinusvorminge curve van cafeïne in je lichaam. Dat vond ik altijd een prettig gevoel. Totdat ik een keer in het weekend geen koffie dronk omdat deze niet voorhanden was. Met als gevolg dat ik een flinke hoofdpijn kreeg. De hoofdpijn ging verrassend snel weer weg toen ik alsnog een kopje koffie dronk.

Bewust worden van afhankelijkheid

De ervaring van het missen van een kopje koffie maakte dat ik me bewust werd van de afhankelijkheid van het gebruik van een flink aantal kopjes koffie gedurende de dag. Het gevoel dat ik kreeg toen ik geen koffie dronk deden denken aan een verslaafde die niet op tijd z’n portie drank of drugs krijgt met alle lichamelijke sensaties van dien.

Gewoonte aanpassen

De gewoonte van het drinken van veel koffie kan je aanpassen door je gedrag onder de loep te nemen. Als je gewoonte bestaat uit het drinken van een kopje koffie tijdens elke pauze tijdens het werken, kan je dat aanpassen door een limiet te stellen aan het aantal kopjes koffie dat je drinkt gedurende een dag. Ik ben uitgekomen op twee kopjes koffie per dag. Met het aanpassen van deze gewoonte drink ik ’s ochtend een kopje koffie en na de lunch een kopje koffie. Het kopje koffie na het avondeten is komen te vervallen, wat een gunstig effect lijkt te hebben bij het inslapen.

Het drinken van minder koffie bevalt goed!

Motivatie voor het aanpassen van je koffie gewoonten:

  • Het drinken van minder koffie maakt dat je minder afhankelijk bent van de (mood)swings die vaak bij het gebruik van veel koffie horen.
  • Het gebruik van minder koffie maakt dat je minder (over)alert bent.
  • Je bent gevoeliger voor signalen van je lichaam die vertellen dat je te hard werkt of te veel stress ervaart (voor veel mensen zal het even wennen zijn dat het belangrijk is om deze signalen goed te ontvangen).
  • Je krijgt geen last van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn als je een keer een kopje koffie mist.
  • Je geniet meer van een kopje koffie als je er wel een drinkt.
  • Merk je gedachten op om meer koffie te drinken en geniet van het weerstaan van deze gedachten.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak