fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#111 Starten met uitstelgedrag overwinnen

By 29 december 2020augustus 31st, 2021No Comments

Waarom nu beginnen?

Uitstelgedrag

Op mijn todo lijst staat de afgelopen drie maanden dat ik een overzicht moet maken van wat ik allemaal wel (niet) voor pensioenpotjes heb. Het verzamelen van financiële gegevens is hemeltergend saai. Het valt elke dag van mijn todo lijst af. Altijd is er wel wat leukers te doen of iets dat meer voldoening geeft. Hoe krijg ik mezelf zo ver dat ik daar prioriteit van maak. Om eerlijk te zijn ben ik er nog lang niet maar ik probeer er met kleine stapjes prioriteit van te maken en tijd aan te besteden. Hierbij helpt het om mijn eigen uitstelgedrag te doorgronden. Ook bij andere vervelende klusjes zie ik steeds meer waar ik tegenaan hik.

Starten met het overwinnen van uitstelgedrag

Probeer de reden achter het uitstelgedrag uit te vogelen voor jezelf

  • Als je niet weet waar je moet beginnen -> Begin een kwartier met werken aan de klus uit de hel. Na een kwartier heb je zeker meer zicht of je aan de juiste boom staat te zagen of dat je een andere zaag nodig hebt.
  • Als het een vervelend klein klusje is -> Bedenk iets wat het klusje minder vervelend maakt. Een fijn muziekje, een kopje koffie erbij.
  • Als het een saaie klus is die lang duurt -> Knip het werk op in kleine sprints waarbij je steeds in kleine blokken van 20 minuten full focus werkt.
  • Als het een klus die van jezelf erg goed moet gaan -> Maak snel een minimaal werkende versie. Van daaruit kan je schaven aan perfectie.
  • Als het een klusje is waarvan je al tien keer bij jezelf hebt gezegd “dat doe ik zo wel” -> Schrijf deze klusjes op dat is vaak de helft van het werk dan hoef je ze alleen nog maar te doen. Anders blijven ze in je hoofd rondzoemen en werken met een vol hoofd werkt niet. Het gevoel dat je krijgt bij het afvinken maakt dat je alles wil vastleggen.
  • Als het een taak is die elke dag van je todolijst afvalt -> “Eat that frog” eerst en ga daarna door met leukere taken.

Achtergrond bij complex uitstelgedrag

Procrastinatie vormt een monster met 1000 verschillende koppen. Er is niet één quick fix voor het overwinnen van uitstelgedrag. Het experimenteren met verschillende oplossingen om je uitstelgedrag te verminderen is de enige manier om te zien wat werkt. Langzaam krijg je een gereedschapskist vol met tool die je kunnen helpen om in elke situatie om snel over je eigen uitstelgedrag te komen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak