fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

Het warme effect van een koude douche

By 27 augustus 2014augustus 31st, 20213 Comments

douche

“Een koude douche” is een uitdrukking voor als er iets plotseling iets onaangenaams op je dak valt. Toch kan het nuttig zijn om letterlijk een koude douche te nemen.

Een fris begin van de dag

Elke ochtend voordat ik de douche in stap denk ik: neeee geen koude douche. Het is de gebruikelijke tegenzin als je iets moet doen waar je tegenop ziet. Bij de eerste stap onder de douche word ik elke keer weer overvallen door het ongemak. Na een paar seconden went het koude water op mijn huid. Als ik eenmaal klaar ben met douchen voel ik me fris en ik heb een goed gevoel dat ik een dagelijkse beproeving weer overleefd heb.

Waarom zou je zoiets doen?!

Als ik vertel aan andere mensen dat ik ’s ochtends een koude douche neem kijken ze me vertwijfeld aan. Waarom doe je zoiets? Dat is toch verschrikkelijk… Dat klopt, het is nog steeds geen pretje, maar het levert je wel veel waardevols op en ik weet dus waarom ik het doe:

Mentale training

Niet alles wat je doet op een dag is even leuk, maar sommige dingen moeten gebeuren wil je iets bereiken. Door een flinke uitdaging aan te nemen zoals koud douchen train je het vermogen om die weerstand te overwinnen. Koud douchen is dus bij uitstek ook een mentale training.

Ademhaling

Als je voor het eerst onder een koude douche stapt slaat je adem op hol. Je lichaam schreeuwt paniek en je adem volgt, je staat bijna te hyperventileren. Dit is ook wat er gebeurt als je onverwachts in een moeilijke situatie terecht komt. Je adem slaat op hol. Door te oefenen om je adem onder controle te krijgen onder een koude douche krijg je meer controle over jezelf in moeilijke situaties.

Natuurlijke weerstand

Er wordt druk onderzoek gedaan naar de methode van Wim Hof, met opzienbarende resultaten. We zijn er nog niet helemaal uit hoe het werkt maar het lijkt er op dat temperatuurschommelingen goed zijn om je immuunsysteem dat een beetje in slaap is gesukkeld, als je de hele dag op een warm kantoor op je kont zit, wakker te schudden.

Gezonde huid

Warm water is niet zo gezond voor je huid. Als je lang warm doucht droogt je huid uit doordat beschermende vetten in je huid oplossen. Dit kan je daarna herstellen door er een laag bodymilk op te smeren, maar dan is er niet echt meer sprake van een natuurlijke balans.

Tips voor het koud douchen:

  • Let op je mentale weerstand als je de douche in gaat, het is leerzaam om je eigen smoesjes te leren doorzien
  • Adem voordat je onder de koude straal stapt drie keer rustig in en langzaam uit waarbij je aan het eind van de uitademing even rust houdt. Dit helpt om je ademhaling wat rustiger te krijgen
  • Stap na de laatste ademhaling onder de douche, probeer daarbij te focussen op je ademhaling, hoe beter je dit doet hoe minder je voelt van de kou
  • Merk op als je afwezig bent, dan lukt het vaak niet om te focussen en hakt de koude er veel harder in
  • Zeep je voordat je onder de douche gaat licht in met wat zeep, dit maakt dat je onder de douche niet hoeft te klooien met een fles zeep

Happy showering.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak