fbpx Skip to main content
Productiviteit

Cherry pickinig

By 10 april 2023april 14th, 2023No Comments

Laaghangd fruit

Als ik een volle mailbox open dan zitten daar altijd weer een paar lastige mails bij waarbij ik niet direct weet wat ik moet doen. Bij gebrek aan een goede beslissing voor lastige mails is het simpel om te beginnen met de makkelijke mails. De moeilijke mails blijven dan over tot het laatst, het is verleidelijk om deze te laten marineren in de inbox met het idee dat ik later wel zal weten wat ik moet doen.

Cherrypicking

Voor dit uitstellen van moeilijke beslissingen door makkelijke beslissingen eerst te nemen is een mooie term: Cherrypicking. Kersen plukken, een mooie Nederlands synoniem is ook wel laaghangend fruit pakken. Bij beide geldt: als je begint met de makkelijkste klusjes kom je niet toe aan een goede beslissingen voor moeilijke klusjes.

Vaste volgorde

Door een vaste volgorde te kiezen en je daar aan te houden train je ‘beslissingsspier’ om ook lastige beslissingen snel te nemen. Dan houdt in dat ik bij de mailbox van boven naar beneden werk en niet naar de volgende mail kan gaan voor ik beslissing heb genomen voor elke mail. Ook bij het afwerken van een takenlijst is het nuttig om deze vooraf te sorteren op volgorde en een paar moeilijke klusjes bovenaan te zetten.

  • Werk bij het verwerken van een volle mailbox van boven naar beneden. Sla geen mails over en laat niks achter in de inbox.
  • Zet voor het verwerken van een (digitale) takenlijst de taken op volgorde. Werk van boven naar beneden en slag geen taken over.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak