fbpx Skip to main content
afspraken maken met jezelf

Ik wil een paar nieuwe schoenen kopen die matchen bij een pak of een nette broek. Niet te chique, niet te casual. Niet te duur, niet te goedkoop. Geen leer, een beetje duurzaam. Online of toch maar even passen. Een bekend merk, of merkloos. Allemaal keuzes. Ik heb last van keuzestress. Als ik hier eindelijk doorheen ben heb ik paar schoenen gevonden dat er prima uitziet. Maar kopen lukt niet. Ik heb het idee dat er vast nog een betere optie moet zijn: Fear Of Better Options. De angst om na een gemaakte keuze geconfronteerd te worden met een betere optie weerhoudt me vaak om snel een keuze te maken. Soms terecht. Vaak jammer omdat het energie kost om keuze uit te stellen: ik ga veel dure processor cycles van de processor in mijn brein verspillen aan wikken en wegen. Met een beetje bewustzijn kan je angst voor betere opties, wanneer deze niet terecht is, overrulen.

FOBO te lijf gaan

  • Herken je angst om de verkeerde keuze te maken. Als het eindeloos duurt voordat je keuze maakt weet je vaak hoe laat het is. Leren mediteren kan je je geweldig helpen om bewustzijn te creĆ«ren van je eigen angst gestuurdd gedachtepatronen.
  • Sta jezelf toe om af en toe niet de beste keuze te maken. Alleen al deze helpende gedachte maakt je bewust van het feit dat er vast wel eens betere keuzes zijn.
  • Maak voor relatief simpele keuzes eens (te) snelle keuze op gevoel en kijk wat er gebeurt.

Achtergrond

Inmiddels zijn we bekend met FOMO (Fear Of Missing Out), JOMO (Joy Of Missing Out). Zoals met veel gedrag wordt ook het uitstellen van moeilijke keuzes gestuurd door angst. Angst om de verkeerder keuze te maken en om iets te kiezen waarvan je later denkt: WTF dacht ik op het moment dat ik die keuze aan het maken was. Het is echter niet meer te achterhalen wat je op dat moment voelde. Het is makkelijk om met hindsight bias vast te stellen dat je eigenlijk beter wist, maar dat is niet het geval. Je houdt jezelf voor de gek. Sneller keuzes maken ‘op gevoel’ maakt veel ruimte in je hoofd vrij.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak