fbpx Skip to main content
Productiviteit

#176 Beginnen met hartslagvariabiliteit management

By 21 september 2021No Comments
hrv

Stresspieken en dalen

Op mijn horloge zit een ‘stressmeter’ die hartslagvariabiliteit (HVR) gebruikt om te bepalen of ik stress ervaar. Er ontstaat een mooie grafiek in de bijbehorende app op mijn telefoon waar ik kan zien hoe het verloop van mijn stressnivo is gedurende een dag. Het is geen exacte wetenschap maar ik zie het wel als ik een drukke dag heb of als ik uit mijn stekker ga. De stessgrafiek slaat dan flink uit. Bij een potje snelschaak zie ik stevige stresspieken. Ik voel het ook als ik klaar ben met een spannend potje schaken. Mijn hart gaat tekeer als een dolle, mijn maag voelt als een bonk spanning. Het duurt even voordat deze stress verdwenen is. Voor mij geen potjes schaak meer voor het slapen gaan. Mijn brein is nog lekker aan het doorschaken als ik probeer te slapen. Met af en toe een kijkje op de stressmeter kan ik aardig zien wat oorzaak en gevolg zijn bij triggers die stress geven én ik kan af en toe een onspannend moment inplannen op een drukke dag.

Beginnen met stress management

  • Schaf een horloge dat hartslagvariabiliteit (HRV) kan meten. Sporthorloges van Garmin en Polar hebben tegenwoordig mooie functionaliteit om hartslag gegevens vast te leggen.
  • Check op vaste tijdstippen wat je HRV waarden zijn. Probeer deze te relateren aan de activiteiten die je gedaan hebt.
  • Verzin voor jezelf vaste routines om deze inzichten te borgen in duurzaam gedrag om stress beheersbaar te maken zoals:

Achtergrond bij HRV

De hartslagvariabiliteit duidt de tijd tussen de hartslagen aan. Een hoge hartslagvariabiliteit duidt doorgaans op een hart dat zich goed aanpast aan de stressfactoren in de omgeving. (versnellen van de hartslag bij stress en vertragen bij weinig stress). Bij een uitademhaling is de tijd tussen de hartslagen doorgaans wat langer omdat je wat ontspant. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt dan gestimuleerd en geeft commando rust. Een prima gegeven om af en toe te oefenen met rustig langzaam uitademen omdat je ademhaling een van de weinige ‘actieve’ manieren is om je lichaam te stimuleren om te ontspannen. Wil je nog meer weten van het naadje en de kous dan is er ook een praktisch artikel op de site van Garmin.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak