fbpx Skip to main content
ProductiviteitSporten

#107 Beginnen met een neusademhaling tijdens het hardlopen

By 14 december 2020augustus 31st, 2021No Comments

Versnelde ademhaling

neusademhaling

Vannacht werd ik wakker tijdens een stressdroom. Hierbij was ik snel aan ademen door mijn mond. Waardoor mijn lichaam in standje paniek belandt. Door een paar keer rustig ademen door mijn neus gaat de ademhalingsfrequentie weer naar beneden. Het trainen van rustig ademen in stressvolle situaties helpt om meer een controle te krijgen over de situatie. Een mooie oefening is het hardlopen met een neusademhaling. De eerste paar keer dat je gaat lopen denk je dit is gekkenwerk maar als je doorzet is het een cadeau voor je ademhalingsfrequentie bij het sporten en in rust.

Beginnen met een neusademhaling bij het hardlopen

  • Begin simpel door kleine stukken van een paar honderd meter te lopen waarbij je alleen door je neus ademt.
  • Hou het tempo laag zodat je niet in ademnood komt.
  • Als je een hartslagmeter hebt kun je zien wat het resultaat is als je met een neusademhaling loopt, deze is aanzienlijk hoger bij hetzelfde tempo.
  • Tijdens het lopen ontwikkel je een flinke snotneus doordat je neusgaten flink doorgeblazen worden. Veeg even die snottebel weg om je huisgenoten niet te laten schrikken 😉
  • Geniet na het lopen van een natural high. De zuurstofleidingen in je lichaam zijn doorgeblazen en dat gloeit nog een paar uur na.

Achtergrond bij neusademhaling

Bij een neusademhaling is er minder toestroom van lucht doordat je neusgaten simpelweg kleiner zijn dan je mond. Hierdoor leert je lichaam om anders om te gaan met de toestroom van zuurstof. Doordat je minder hard kooldioxide uitblaast stijgt het koolzuurgehalte in je bloed. Het verhoogde koolzuurgehalte zorgt er voor dat hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen, beter zuurstof afgeeft aan de cellen. Je traint dus je lichaam om efficiënter om te gaan met zuurstof. Hierdoor leer je om rustiger te ademen in verschillende situaties. Door rustig te ademen wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd dat het signaal rustig aan door je lichaam verspreidt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak