fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#103 Beginnen met habits stapelen

By 19 november 2020augustus 31st, 2021No Comments

Het ‘wanneer’ van nieuwe routines

habits stapelen

Het lukt me niet om dagelijks even rustig 10 minuten interessante artikelen te lezen die ik de Pocket App heb opgeslagen. Aan het eind van de dag denk ik ‘mmmm weer vergeten. Er is geen duidelijke trigger om herinnerd te worden aan het beginnen met lezen. Het helpt om het lezen te koppelen aan een andere routine waardoor ik herinnerd wordt en automatisch begin met lezen. Sinds ik het lezen heb gekoppeld aan mijn ontbijtroutine gaat het vlekkeloos. Als ik begin aan mijn bordje havermout dan trek ik mijn e-reader erbij. Door het programmeren van dit soort If Then routines kun je habits stapelen. En zoals bij elke stapel: ‘The Sky is the limit’. Begin simpel met kleine habits stapelen die je helpen om niet gedrag aan te leren.

Beginnen met habits stapelen

 • Kies nieuw gedrag dat je wil aanleren. Bedenk een simpele routine (< 5 minuten) die je dagelijks wil uitvoeren.
 • Kies een bestaande routine die je dagelijks al uitvoert. Een setje quickstarters:
  • Opstaan
  • Naar de WC gaan
  • Ontbijten
  • Douchen
  • Lunchen
  • Avondeten
 • Koppel je nieuwe routine aan de bestaande routine door deze na elkaar uit te voeren. Kies voor een tijdstip en een locatie die passend zijn. Maak deze heel expliciet om deze niet alsnog te vergeten.
 • Na een keer of 5 (afhankelijke van je vermogen en motivatie) zit een simpele routine er in.

Achtergrond bij habits aanleggen

Het moeilijkste van simpel nieuw gedrag aanleren is om niet te vergeten het uit te voeren. Dat lijkt een open deur maar de mensen die ik coach vinden dat nou juist vaak het lastigste onderdeel. Door het stapelen van routines leer je om gedrag te koppelen van bestaand gedrag. Habits stapelen maakt nieuw gedrag aanleren makkelijk. Op die manier hoef je niet meer elke dag te bedenken wanneer je iets wil doen. Tevens voorkom je uitstelgedrag (dat doe ik zo wel) en na een aantal keer kost het weinig energie om het gedrag uit te voeren doordat het vaste patroon in je brein is opgeslagen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak