fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteit

30 day challenge: elke dag schrijven

By 8 december 2013augustus 31st, 2021One Comment

schrijven-zenhabits

Alleen al in het afgelopen jaar heb ik meer gelezen dan in alle vijf jaar daar voorafgaande. Nu ik meer lees weet ik weer wat ik gemist heb, namelijk nieuwe inzichten om mezelf te verbeteren. Het lezen van andermans verhalen geeft inzichten van anderen die ik in mijn eigen leven kan inpassen. Schrijven en lezen is een vorm van communicatie die  ons collectieve bewustzijn scherper maakt. Zo had ik het nog niet bekeken nu ik het zo opschrijf. Dat brengt me bij schrijven.

Schrijven

Het schrijven van mijn blogposts geeft voldoening, terwijl ik beroepsmatig niet veel met schrijven te maken heb. Het schrijven maakt me bewust van mijn eigen denkproces en maakt dat ik concreet moet formuleren . Via het schrijven kan ik mijn gedachtegoed voor derden begrijpelijk maken. Schrijven is niet makkelijk! Als ik de vraag aan mezelf stel waarom het niet makkelijk is dan heb ik niet zomaar het antwoord. Als ik er eens verder over nadenk kom ik tot een aantal oorzaken:

Schrijven kost energie. Tijdens het schrijven moet ik mijn aandacht erbij houden. Iets wat me lastig af gaat aangezien mijn gedachten al snel afdwalen. Al ik achter een computer zit heb ik de neiging om bij elke zijsprong van mijn gedachten een browser te openen om wat op internet te gaan op zoeken en vervolgens gedachteloos door te surfen.

Schrijven levert mentale weerstand op. Het is een beetje als hardlopen. Je weet dat het nuttig  is, maar het is erg moeilijk om je er toe te zetten. En zo mogelijk even moeilijk om tijdens het schrijven door te zetten totdat er staat wat jij wil dat er staat.

Ik onderschat het van het belang van het verwoorden van mijn gedachten. Ik heb al snel het idee dat er niks valt te schrijven omdat veel logica in mijn hoofd zit, maar als ik dingen opschrijf voel ik het belang als ik probeer onder woorden te brengen wat er in mijn hoofd zit.

Gebrek aan doorzettingsvermogen om een tekst goed te maken. Als ik een tekst heb geschreven, dan vind ik al snel dat het wel goed genoeg is. Het herlezen van mijn eigen tekst en het verbeteren van zinsconstructies die niet kloppen of niet duidelijk zijn kost veel moeite.

Daarom ga ik vanaf vandaag 30 dagen elke dag schrijven.

  • Tijdens het schrijven is er slechts een venster open op mijn computer, het schrijfvenster.
  • Mijn telefoon staat uit tijdens het schrijven, één ding tegelijk doen is al moeilijk genoeg.
  • Het doel is om minimaal 25 minuten per dag te schrijven, niet toevallig staat dit gelijk aan één pomodoro. Dat lijkt niet veel, maar klein beginnen is praktisch goed haalbaar.
  • Met het schrijven kan ik het ritme van mijn blogposts brengen naar twee per week.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

One Comment

× Maak een belafspraak