fbpx Skip to main content
30 Day ChallengeProductiviteitVoeding

#75 Stoppen met koffie drinken – 30 Dagen challenge

By 17 juni 2020augustus 31st, 2021No Comments

Je weet niet wat je drinkt tot je stopt

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik zeven dagen geen koffie gedronken. Eindelijk heb ik geen koppijn meer. Het dappere voornemen om eens 30 dagen geen koffie te drinken leek even onhaalbaar. De afgelopen 30 jaar heb toch wel zo’n vier tot vijf- soms meer kopjes koffie gedronken. Hierbij heb ik nooit bedacht dat het afkicken van deze ‘verslaving’ zo heftig zou zijn. Over het feit of koffie wel of niet goed voor je is zijn internetten vol geschreven dus aan die discussie daar waag ik me niet aan. Wel wil ik eens voelen wat ik maskeer met een flinke plas koffie elke dag. Niet geleidelijk, zoals veel blogs tippen, maar cold turkey stoppen met koffie drinken. Lees verder hoe je stopt en onderaan mijn bevindingen van dag tot dag en de conclusie.

Stoppen met koffie drinken

  • Als je klaar bent voor een shock: stop in één keer.
  • Print de Don’t break the Chain sheet uit en hang die boven je koffiezetapparaat. Zie hier mijn ingevulde sheet, het is gelukt ?
  • Zet een kruisje bij elke dag die doorbrengt zonder koffie ✍

Ervaringen met stoppen

Dag 1 Knetterende koppijn aan het eind van de ochtend. Hou ik dit ooit vol..
Dag 2 Koppijn en koppijn. Zombie stylo.
Dag 3 Iets minder koppijn. Heel erg moe.
Dag 4 Goed geslapen, zowaar geen koppijn. Meer energie in de ochtend.
Dag 5 Het koffiezetapparaat lacht als ik langs loop. Ik lacht terug.
Dag 6 Een beetje slap in de benen na de lunch. Normaal bakkie tijd.
Dag 7 Geen koffie bij het koekje. Jammer.
Dag 8 Weinig aandrang tot koffie. Rustig wel.
Dag 9 Geen stop bij de Bongiorno Coffee voor een goddelijke cappucino ?
Dag 10 Even koffie tijdens een rondje racefietsen. Auw.
Dag 11 Geen koffie bij het krantje. Jammer.
Dag 12 Maandag zonder koffie. Pittig..
Dag 13 Een hele dag training geven. Zonder koffie. Best ok ?
Dag 14 Bakkie tijdens deze hittegolf zou lekker zijn om wakker te blijven..
Dag 15 Matig geslapen. Slap als een vaatdoek. Ik kan wel een bakkie gebruiken.
Dag 16 Slap als een vaatdoek.
Dag 17 Dan maar een Chai Latte bij de krant op zaterdag.
Dag 18 Zondagochtend, lummelen zonder koffie.
Dag 19 Monday blues zonder koffie. Dan maar weer een Chai Latte Soya.
Dag 20 Een dagje op het werk. De koffieautomaat lacht. Ik drink thee.
Dag 21 Geen bakkie na een lange tocht op de racebike ?
Dag 22 Geen VrijmiKo. Wel lekker weekend.
Dag 23 Eigenlijk best rustig in de ochtend zonder Cafeïne rush
Dag 24 Nog minder dan een week. Wat ga ik doen als ik klaar ben..?
Dag 25 Geen koffie bij het appelpuntje na het fietsen. Pijnlijk.
Dag 26 Eigenlijk is een kopje gemberthee prima bij het ontbijt.
Dag 27 Koffie is even uit het systeem.
Dag 28 Zelfs de brainfog in de ochtend is te weerstaan zonder koffie.
Dag 29 Morgen laatste dag spannend of ik het volhoud.
Dag 30 Finish!

Conclusies

Ik had niet gedacht dat, met name de eerste paar dagen, de fysieke reactie zo sterk zou zijn. De koppijn maakt dat je de eerste drie dagen denkt, nog zo’n dag en ik neem gewoon wél bakkie. Een lijstje met mijn conclusies op een rijtje:

  • De eerste paar dagen is het fysiologisch effect van cold turkey stoppen met koffie drinken echt heel pittig. Alleen daarvoor zou je het al een keer willen proberen.
  • Na een week werden de energie dips minder waardoor ik minder pieken en dalen had tijdens de dag.
  • Het verlangen naar koffie is na een week ook weg. Alleen als je langs een koffie bar loopt raak je getriggerd door door de geur en het beeld van hipsters die lekker aan een ‘Latte with Oat Milk’ nippen.
  • Gember thee en Chai lattes zijn een prima alternatief.
  • Voorlopig hou ik het even bij één kopje koffie per dag. Ik hoef niet terug naar 4 – 6 bakkies per dag.
  • Ik drink zwarte koffie. Hierdoor proef ik de smaak van koffie beter. Een oefening in genieten, nu ik ook weet dat het bij één kopje blijft. De melk maakt ook dat het verleidelijk wordt om er nog ééntje te nemen doordat je de koffie kick niet goed proeft.
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak