fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#67 Stoppen met aandachtsresidu opbouwen

By 31 mei 2020augustus 31st, 20212 Comments

Zit je hoofd na een drukke dag vol met losse eindjes? Dan heb je waarschijnlijk een wolk aandachtsresidu door je brein stuiven. De wolk bestaat uit gedachten aan acties waar je nog iets mee wil. Als je deze losse gedachten laat slingeren komen ze steeds vaker terug. Je brein wil je helpen herinneren dit op te ruimen. Door te stoppen met het opbouwen van aandachtsresidu raakt je hoofd leeg en ben je klaar voor een nieuwe activiteit met 100% aandacht. Begin simpel met kleine stapjes.

Verwerken van aandachtsresidu

  • Beperk wisselen tussen taken tot een minimum. Als je veel naast elkaar doet zorgt residu van ene taak dat je de andere niet met volle aandacht doet.
  • Plan geen afspraken achter elkaar. Maar laat één uur ruimte om input te verwerken en residu te laten neerslaan.
  • Plan niet te veel verschillende projecten na elkaar. Het kost tijd voor je brein om terug te schakelen en te switchen.
  • Gevorderd: Schrijf losse eindje direct op voordat ze een loops gaan vormen.
  • Pro: Leg losse eindjes direct vast in een timemanagement systeem.

Achtergrond

Residu, afkomstig uit de scheikunde, is het restproduct na een reactie. In je brein borrelt het er lustig op los. Na elke vergadering, e-mail of Whataspp blijft er iets achter. Een vervolgactie die je moet doen. Een Nieuw idee dat je moet uitzoeken. Maar ook het gevoel dat een collega die jou schoffeert. Als je slecht kan loslaten stapelen deze gedachten zich op tot een grote brei. Je krijgt constant de verkeerde gedachte op de verkeerde plek. Waardoor je nooit ergens helemaal bij kan zijn. De term werd verzonnen door Mark Tichelaar die in een artikel in het NRC uitleg dat veel taskswitchen dommer maakt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Vraagje?