fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#50 Starten met afspraken met jezelf maken

By 23 april 2020augustus 31st, 20213 Comments
afspraken maken met jezelf

Afspraken met jezelf maken

Had jezelf vandaag voorgenomen om écht aan die offerte te gaan werken en heb je vervolgens toch maar die volle mailbox weg gewerkt? Dan lukt het blijkbaar niet om afspraken met jezelf te maken. Vreemd maar waar. Een afspraak met jezelf is óók een afspraak. En vaak nog belangrijker dan afspraken die je met klanten maakt. Want als je jezelf niet aan afspraak kan houden laat staan dat je dat voor klanten wel kan.. Hard maar waar. Je bent dus zelf onbetrouwbaar. ‘Nee’ zeggen is een ding. Tegen klanten. Maar ook tegen jezelf. Er zijn namelijk áltijd 100 dingen waar je nee tegen moet zeggen als je één ding wél wil doen. Stop dus jezelf voor de gek te houden en leer afspraken met jezelf maken die niet onderhandelbaar zijn.

Starten met afspraken maken met jezelf

  • Schrijf de afspraak met jezelf op in de vorm van een helder (klein) definieerbaar doel dat je kan af kan vinken als het gedaan is (lekkerrrrr). Bijvoorbeeld in een takenmanager als Todoist.
  • Begin klein en makkelijk: één pagina van de offerte schrijven.
  • Plan tijd in je agenda om deze afspraak in om deze taak te doen.
  • Zet een actieve reminder aan voor deze afspraak
  • Kies een tijdstip dat je hoge energie hebt. Voor mij is dat first thing in de ochtend, vóórdat ik mail of Whatsapp heb gecheckt.
  • Nu komt het: zeg ‘nee’ tegen het stemmetje in je hoofd dat begint te onderhandelen als het zover is. Het is jouw ego dat als een klein kind aan het zeuren is om een lollie.
  • Blijf wel lief voor jezelf als het niet lukt. Morgen weer een kans. 365 kansen in een jaar.

Achtergrond bij afgaan voorjezelf

Bij het feit dat je niet goed afspraken met jezelf kan maken speelt een aantal zaken. Je hebt het idee dat je alles tegelijk wil doen en wel gisteren af graag. Dat gevoel is funest voor je vermogen om te focussen dat is namelijk precies het tegenovergestelde. Eén ding tegelijk doen. Op een rustig tempo. Helemaal af maken. Zonder stress.

Verder speelt jouw eigen ego een grote rol. Eindeloze verhaaltjes waarom je niet kan beginnen zijn vermakelijk maar niet de waarheid. Het lijkt er op of je moeder je vertelt dat je je kamer moet gaan opruimen.

Vergeet niet dat elke keer als het niet lukt om jezelf aan een afspraak te houden er ook een dapper strijdertje in jezelf sterft. Het is dus een aanslag op je zelfvertrouwen: ‘”zie je wel het lukt toch niet”. En als je dan ook nog eens jezelf bedient van trashtalk is het cirkeltje rond: je bevestigt voor jezelf dat je niet kan wat je voorneemt.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak