fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

De kracht van minder haast en meer focus

By 11 april 2014augustus 31st, 2021No Comments

focus

Op een vrije dag als vandaag heb ik een lijst met dingen die ik graag wil doen. Het zijn voornamelijk de leuke dingen waar ik naar uit kijk. Er is ook een aantal dingen die tussendoor moeten gebeuren. Administratie, boodschappen doen, opruimen en de was opvouwen. Deze dingen probeer ik snel tussendoor te doen. Hierdoor ben ik gehaast bezig, en terwijl ik de administratie doe ben ik er met mijn hoofd niet bij. De haast en de afwezigheid hebben tot gevolg dat ik fouten maak. Door dingen rustiger en bewuster te doen kan je meer genieten, ook van relatief saaie klusjes.

Haast

Haast is een slechte raadgever. Eigenlijk is de uitdrukking “angst is een slechte raadgever”, maar in de haast zit ook een soort angst om op hetzelfde moment iets anders te missen of het gevoel te hebben dat je snel aan iets anders moet beginnen.

Deze haast ervaar ik tijdens saaie werkzaamheden. Tijdens het opvouwen van een eindeloze wasmand met veel halve paren kindersokken merk ik dat het me te langzaam gaat, als een Ferrari (zo ziet iedereen zichzelf natuurlijk graag) die te lang in de eerste versnelling blijft rijden. Ik merk dat de motor te warm wordt door de hoge toeren.

Door het haasten mis je de essentie van wat je aan het doen bent. In mijn geval het opvouwen van de was. Niet dat daar heel veel essentie in zit. Maar dat maakt het juist een mooie uitdaging is om dit rustig te doen.

Focus

Het focussen op één taak is belangrijk om je volle aandacht ergens bij te kunnen houden. Het is verleidelijk, zeker tijdens simpele taken om af te dwalen met je gedachten. Doordat we afdwalen ben je niet bewust van het feit dat je met je gedachten ergens anders bent. Als je hier op gaat letten gebeurt dit honderden keren per dag.

Doordat je met je gedachten er niet bij bent ervaar je letterlijk niet helemaal wat je aan het doen bent. Dat is jammer voor de kwaliteit van hetgeen je aan het doen bent. Als je je volle aandacht ergens bij kan houden zul je merken dat hetgeen je wil doen veel makkelijk gaat.

Met deze inzichten in het achterhoofd besef ik dat het niet alleen belangrijk is wàt je doet, maar ook vooral ook hóe je het doet.

Voor het aanbrengen van meer focus en minder haast:

  • Merk op wanneer je dingen probeert af te raffelen. Dan kun je vaststellen waarom je gehaast bent. Hierna heb je de keuze om dingen snel te doen of om het een tandje rustiger aan te doen.
  • Neem ruim de tijd. Vaak zijn we geneigd om te krap te plannen, zodat je altijd moet haasten om op je eigen schema te blijven. Plan dingen ruimer en ervaar dat het prettig is om rustig te kunnen handelen en de tijd te kunnen nemen.
  • Merk op als je aandacht afdwaalt. Stel vast dat je afdwaalt en probeer de focus weer terug te brengen op hetgeen je aan het doen bent. Hierdoor zal je merken hoe vaak je eigenlijk afdwaalt. Als je daar bewust mee om gaat krijg je de keuze om je focus vast te houden of om deze even te laten gaan.
  • Loop langzaam en je gaat snel. Als je gehaast bent krijg je de neiging om snel te gaan lopen. Merk dit op en probeer je loopsnelheid terug te brengen, dit zal even wennen zijn. Maar hierdoor ervaar je minder haast.
  • Probeer één ding te gelijk te doen. Bij singletasken is het makkelijker om je focus te houden dan wanneer je meerdere dingen tegelijk probeert te doen. Breng dus het aantal taken dat je doet terug. Als je op de computer aan het werken bent. Sluit alle overbodige tabs en programma’s en focus jezelf op een taak.
  • Maak de taak die je doet het belangrijkste op de wereld. We hebben vaak het idee dat we alleen hoeven te focussen op belangrijke taken, maar dat kan anders. Maak de taak waarmee je op dat moment bezig bent het belangrijkste in de hele wereld en probeer het met zoveel mogelijk aandacht te doen. Daardoor zal je ervaren dat het makkelijker gaat en haal je voldoening ervaart.

 

 

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak