fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

De kracht van kleine stapjes

By 10 september 2015augustus 31st, 2021No Comments

Ik dacht altijd dat je een grote verandering in één keer in je leven moest aanbrengen. In één keer gezond eten, in één keer gezond sporten, in één keer slechte gewoonten afleren. Maar zo werkt het niet. Veranderen kost tijd en moeite. Misschien is veranderen wel het moeilijkste dat er is. Maar met kleine stapjes wordt het makkelijker.

Kleine stapjes lijken contra intuïtief. Om iets groots te bereiken moeten we groots beginnen. Maar juist dan mislukt het vaak. We maken een onrealistische voorstelling van het pad naar de top. In iedereen schuilt wel een perfectionist die ons voorspiegelt hoe je zelf een verandering moet inzetten. Daardoor wordt het juist veel moeilijker om ergens aan te beginnen doordat je jezelf voorhoudt dat je het alleen goed doet als je voldoet aan dit perfecte beeld.

Door iets wat je aan wil pakken zo klein mogelijk te maken wordt het makkelijk om er mee te beginnen. Lukt het niet, maak het dan nog kleiner. Als het lukt. Maak het dan stapje voor stapje groter.

Als je marathon wil lopen en je kan nog geen 5 kilometer hardlopen. Begin dan eens rustig en loop eerst één kilometer en doe er elke keer 500 meter bij, dan loopt je 8 keer lopen een prima 5 kilometer.

Als je gezond wil eten om af te vallen. Begin niet met een radicaal dieet waardoor je hopeloos uit balans raakt, maar begin klein en eet eens elke dag eens één stuk fruit. Als je dat een week volhoudt bedenk dan de volgende kleine stap die je wil nemen. Zo eet je binnen een half jaar gezond en val je zeker af.

Als je wil leren mediteren, maar hebt geen tijd, vindt het te lang duren of hebt geen zin. Probeer dan eens elke dag één minuut stil te zitten en rustig te ademen en doe er elke dag een minuut bij. Na een maand kan je zeker 20 minuten zitten.

Bij het zetten van kleine stapjes is het wel van belang dat je ze glashelder maakt. Kleine stapjes zijn geen vage stapjes.

De magic zit ‘m dus in heldere kleine stapjes doen en een constant ritme vinden om dit uit te bouwen. Met deze routine kun je een triatlon doen, gezond leren eten en eigenlijk alles waar je je zinnen op zet.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak