fbpx Skip to main content
Productiviteit

Cosmic Insignificance Therapy

By 30 maart 2022april 1st, 2022No Comments

Achter je eigen staart aanrennen

Jarenlang heb ik achter mijn eigen staart aan gerend om nog sneller en efficiënter te werken. Het gevoel dat het altijd beter kan en dat je altijd tijd te kort komt. In het boek 4000 Thousand weeks van Oliver Burkeman kwam een term naar voren die resoneert als de bliksem: Cosmic Insignificance Therapy. Het idee is dat als je uitzoomt totdat je je eigen leven kan bekijken vanuit de grootte van het universum en dat het even geen drol uitmaakt of je vandaag jouw eigen magnus opus wel of niet af krijgt. In eerste instantie lijkt dit misschien ontmoedigend maar het geeft juist veel troost bij het gevoel van constante haast en de zelf opgelegde druk om alles snel af te willen maken. Je kan je werk beter rustig aanpakken en enjoy the ride before it is over.

Starten met Cosmic Insignificance Therapy meditatie

  • Doe je ogen dicht
  • Denk even dat je een drone bent en kijkt naar jezelf
  • Vlieg langzaam naar boven en bekijk jezelf vanuit je eigen stad of dorp
  • Vlieg verder naar boven ben bekijk jezelf vanuit een provincie
  • Vlieg verder naar boven ben bekijk jezelf vanuit Nederland
  • Vlieg verder naar boven ben bekijk jezelf vanuit Europa
  • Vlieg verder naar boven ben bekijk jezelf vanuit de ruimte
  • Vlieg verder naar boven ben bekijk jezelf vanuit een ander melkwegstelsel
  • There you go, je bent iets minder belangrijk bezig dan je gedacht had 🙂

Achtergrond

Het zit in de aard van het beestje om jezelf oogkleppen aan te meten om heel hard aan je doelen in het leven te gaan werken. Met deze geldingsdrang is niet zo veel mis. Maar als je niet meer los kan komen van je eigen tunnelvisie is het moeilijk om af en toe rust te nemen en de boel de boel te laten. Lekker een beetje lummelen en doen wat je jezelf altijd ontzegt. Dat voelt lekker in het begin een beetje als een guilty pleasure, “want je moet toch hard werken..”, maar met wat oefenen zijn het juist deze momenten die maken dat je even uit je zelf gecreëerde ratrace kan stappen.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak