fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#157 Beginnen met nee zeggen

By 11 juni 2021augustus 31st, 2021No Comments
nee zeggen

Kan je me dat document zo snel mogelijk mailen? Ja tuurlijk komt er aan. Als pleaser is het er uit voordat je er erg in hebt. Met deze toezegging gooi ik mijn eigen planning weer eens over boord. Nee zeggen is moeilijk omdat ik het gevoel heb dat ik iemand anders teleur stel of laat wachten. Onlangs kwam ik er achter dat als ik ‘ja’ zeg tegen een ander op een moment dat het eigenlijk niet uitkomt, dat ik mezelf teleur stel. Om de kosten van ‘ja’ zeggen in kaart te brengen heb ik een aantal routines om te voorkomen dat ik mezelf in de vingers snij.

Beginnen met nee zeggen

  • Maak je eigen werk zichtbaar voor jezelf in je agenda en een goede takenlijst.
  • Als iemand je iets vraagt spreek de magische woorden: “ik kijk even in mijn planning
  • Kijk dan ook ├ęcht in je agenda en planning.
  • Benoem vanuit dit overzicht de eerst ├ęchte mogelijkheid waarop je iets kan uitvoeren. In plaats van je krijgt het zo snel mogelijk.
  • Als het niet lukt doordat je werk hebt staan dat je niet wil verzetten. Spreek de magische woorden: “ik heb een afspraak” (dat dit een afspraak met jezelf is gaat even niemand een reet aan)

Achtergrond bij sociaal wenselijk gedrag

Als je pleasegedrag vertoont komt dat waarschijnlijk omdat je het moeilijk vindt als je het gevoel te krijgen dat je iemand tegen de haren instrijkt. Daar zitten vast patronen onder vanuit je jeugd of een scheve relatie, daar kan je rustig aan werken. Om hier en nu ruimte te hebben is het prettig om de pitbulls van deze wereld van je af te houden door eerst maar eens straight te worden met afspraken naar jezelf. Elke keer dat je iemand over je grens laat gaan ga je zelf over je eigen grens. Moeilijk maar waar.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak