fbpx Skip to main content
Productiviteit

Langer werken als gevolg van een tekort aan pauzes

Lang doorploeteren

Tijdens Corona zie ik bij trainingen een merkwaardige paradox bij mensen die thuiswerken. Er lijkt tijdens het thuiswerken meer ruimte om pauze te nemen tijdens een werkdag. Maar mensen doen het tegenovergestelde: minder pauze nemen en de hele dag doorploeteren. Gevolg: de productiviteit loopt steeds verder terug en je bent zelfs langer bezig als je geen pauze neemt. Als je de hele dag achter de PC zit en al multitaskend de dag volmaakt omdat je het gevoel hebt dat dat van je gevraagd wordt (en dus ook de hele dag bereikbaar bent), is dat niet effectief. Door grote- en kleine pauzes in te lassen kan je zelf bepalen wat jouw optimum is. Je zult verbaasd zijn hoeveel hoeveel sneller je werkt als veel pauze neemt. Neem dan ook een pauze die zorgt voor het onspannen van je brein. Het scrollen door het nieuws is geen pauze. Dat is zoiets als in de fitnessschool even pauze nemen op de loopband. Je brein ziet het verschil niet tussen het verwerken van nieuws en werken (terwijl je rationeel denkt dat dat wel zo is).

Meer pauzes nemen

 • Plan grote pauzemomenten van > 30 minuten in je agenda (of/en laat veel ruimte in je agenda tussen afspraken)
  • Pauzes waarin je sport tellen voor twee.
 • Neem elk uur een kleine pauzes tussendoor (was opvouwen, afwasmachine uitruimen)
 • Lunch niet achter je bureau maar verzin een aantal lunchroutines
  • De bammetjes opeten tijdens een wandeling
  • Rondje hardlopen
  • Boodschapje doen

Achtergrond

Na een uur zitten achter de computer loopt de productiviteit al flink terug. De enige manier om deze weer op pijl te krijgen is even opstaan en flink bewegen. Opstaan en een kop koffie hallen en weer neerploffen is niet voldoende. “Mensen met zittende beroepen zullen zich bewust moeten worden van de noodzaak om in hun pauze te bewegen en zo het zitten te onderbreken.” aldus Erik Schrerder. Onze 9 tot 5 instelling werkt al lang niet meer, je maakt jezelf wijs dat je hard werkt, maar het is vooral zitten en inefficiënt werken. Work less play more!

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak