fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#99 Beginnen met een zesjescultuur

By 5 november 2020augustus 31st, 2021No Comments

Een zesje is voldoende

zesjescultuur

Tijdens mijn schoolcarrière was een zes min niet zelden het hoogst haalbare. Met veel geploeter boven mijn boeken en veel dagdromen. Ergens heb ik toen bedacht dat ik gewoon niet zo slim was. En nog steeds zit dat er diep in gegraveerd. Wat regelmatig resulteert in faalangst. Tijdens het mediteren zie ik de gedachten vaak voorbij razen. Wat als ik het allemaal niet kan.. Echter door het trainen van aandacht voor de juiste dingen kom ik er steeds meer achter hoe mijn brein wél informatie opneemt. En dat zaken die me geen reet interesseren ook niet moeten blijven hangen. Voor veel gebieden in mijn leven is een zes een dikke voldoende. De neiging om overal de lat hoog te leggen resulteert vaak in teleurstelling en bevestiging van de ‘het lukt niet’ gedachte. Door mezelf van de haak te halen door te gaan voor ‘minimaal optimaal’ gaan dingen makkelijker. Perfect is de vijand van goed. Als vanzelf ontstaat er ook focus op dingen die wel belangrijk zijn. Een zesjescultuur is soms prima.

Beginnen met een minimaal optimaal

  • Schrijf eens vijf gebieden waar je wél focust op kwaliteit. Voor mij zijn dat mediteren, sporten, eten, leren en verbinding maken. Nu weet ik waar ik wél mijn tijd aan wil besteden. De rest is bijzaak.

Een aantal gebieden waar een zes prima is.

  • Nieuws. Het nieuws volgen zodat ik overal een doordachte mening over heb. #Corona en #Trump zonde van je tijd. De neiging om de hele krant te willen lezen. Als er één artikel is dat ik met aandacht lees is met voldoende. Als er wereldnieuws uitbreekt is het leuk om dit uit de mond van iemand anders te horen, krijg je er meteen een gratis mening bij.
  • Kleding. Altijd gevarieerde kleren aan willen hebben. Na een maandje minimaliseren is mijn kledingkast gehalveerd. Ik mis het het niet om elke dag iets bij elkaar te moeten zoeken of om te winkelen. Een paar vaste setjes met degelijke duurzame kleren doen het prima.
  • Online sociaal en bereikbaar. Ik ervaar steeds meer JOMO als ik in mijn eigen bubbel zit. Na een opschonen van Whatapp groepschats waar ik niks te zoeken heb is het heerlijk rustig.
  • Gevarieerd koken. Ik heb mijn receptenlijst in Evernote terug gebracht tot een handjevol recepten die lekker zijn en leuk genoeg om steeds wat te optimaliseren.
  • Literatuur lezen. Het is zeer salonfähig om op de hoogte te zijn van de nieuwste literaire bestsellers. Meerdere malen heb ik het geprobeerd. Elke keer daalt mijn leessnelheid tot 1 pagina per 10 minuten. Lack of interest. Steeds meer zie ik dat ‘story telling’ voor mij niet werkt. Doe mij de real deal.

Achtergrond bij perfectionisme

Achter de wil om overal goed in te willen zijn zit vaak de hang naar perfectionisme. Een zesjescultuur is not done. Het voelt niet goed om een zes te scoren of misschien wel een onvoldoende. Het is even wennen om dit gevoel om te draaien richting tevredenheid en JOMO. Het missen van streberigheid (mooi woord..) op veel gebieden is even mooi als wél alles perfect te doen. Het geeft je namelijk de permissie om veel tijd en energie te besteden aan wat wél goed voelt.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak