fbpx Skip to main content
Productiviteit

Stoppen met nieuwsapps

afleidingsbevrediging

Hoeveel besmettingen zullen er vandaag zijn?

Ik had het idee dat ik wat vaak op de NOS app kijk en probeerde het eens een maand zonder. Ik ben niet de enige die veel met nieuwsapps bezig is zie ik tijdens de vakantie in het buitenland. Het voorlezen van de laatste Corona nieuwtjes in de skilift is geen ongewoon verschijnsel. En ook elk onbewaakt ongenblik zoals een zittend bezoek aan de WC is geschikt om even te checken of er nog wat nieuws is. Het resultaat is dat je zomaar 15 keer per dag het nieuws checkt. De kosten zijn dat je hoofd vol raakt met stierenschijt van de zoveelste viroloog of gedragswetenschapper daarnaast train je de ‘altijd afgeleid spier’. Met een vol hoofd dat snel afgeleid raakt is het slecht werken. Je gebruikt niet alle capaciteit van je brein. Zonde. De oplossing is makkelijk. Verwijder de NOS app van je telefoon. Even afkicken, maar de de voordelen wegen op tegen de nadelen.

Stoppen met nieuwsapps

  • Verwijder alle nieuwsapps van je telefoon
  • Schrik hoe verslaafd je bent aan die kleine nieuwsprikkels..

Achtergrond

Nieuws trekt altijd omdat je brein gestimuleerd raakt bij de gedachte aan iets nieuws in plaats van het saaie huidige moment. Onze beheersing om daar matig mee om te gaan schiet te kort. Zeker als je een apparaat in je zak hebt dat elke paar minuten een nieuwe zondvloed van berichten beschikbaar heeft. Door onbewust mee te gaan in deze impulsiviteit verandert je gedrag en raak je gewend aan deze stimulatie. Af en toe kijken lukt me matig vandaag de rigoreuze oplossing om alles er maar eens af te gooien.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak