fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hoe pak je de regie over je eigen agenda

By 29 september 2023No Comments

Moeilijk om nee te zeggen

Van nature ben ik een pleaser. Als iemand mij iets vraagt heb ik snel de neiging om ja te zeggen zonder na te denken over de consequenties. Vaak kom ik er later achter dat mijn toezegging niet handig was. Ik heb geen tijd om de toezegging waar te maken. Dan schiet ik mezelf in de voet met goede bedoelingen die ik niet kan nakomen. Waar het begint is, dat ik op het moment dat ik ja zeg geen goed overzicht heb waar ik ja tegen zeg, ik denk ‘het kan wel’.

Gebrek aan overzicht

Gebrek aan overzicht komt neer op alles uit je hoofd proberen te doen. Mijn hoofd is af en toe net een vergiet. Overzicht ontstaat als je een plek hebt waar je visueel maakt hoeveel tijd je hebt voor toezeggingen. De agenda is een geweldige plek om dat overzicht op te bouwen. Maar dan moet je daar wel wat voor doen: naast afspraken met anderen moet je alles wat je tijd kost zichtbaar maken, dus ook toezeggingen aan jezelf om te ontspannen, sporten of te koken.

Visueel maken van tijdsbesteding

Als je zichtbaar maakt voor jezelf waar je tijd aan wil besteden, ontstaat vaak ook het inzicht dat het niet past. Dit zie je alleen maar als je alle blokjes in de agenda op ware grootte invult. Het doel is niet om volledige controle te krijgen over elke minuut in je dag. Controle is een illusie, maar regie is een optie. Regie houdt in dat je kan schuiven met blokken. Blokjes verschuiven naar een andere datum als je dag in de soep loopt. Nee zeggen als het niet past.

Opbouwen van een visuele agenda

Om te beginnen met het opbouwen van een visuele agenda.

  • Maak blokken in de agenda voor activiteiten in je dag die substantieel tijd kosten
  • Zet ook afspraken met jezelf er in zoals het uitwerken van een offerte
  • Plan niet de hele dag vol zodat het agenda tetris lijkt
  • Schuif met de blokken op het moment dat je dag anders loopt zodat je de consequenties kan zien
  • Kijk naar deze agenda tijdens een dagstart
  • Pas deze agenda tijdens de dagafsluiting aan zodat je ook terug kan kijken
  • Herken patronen is je week en maak terugkerende blokken voor zaken als administratie en een week afsluiting
  • Leer jezelf aan om vóór elke toezegging even in je agenda te kijken om te zien of het past, weiger als het niet past “ik heb al een afspraak” (met mezelf 😉)

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een goed overzicht in je agenda?
Maak dan een belafspraak met een online coach om de mogelijkheden voor online coaching te bespreken.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak