fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#106 Starten met een weekafsluiting

By 2 december 2020november 10th, 2023No Comments

Van creatieve chaos naar overzicht

weekafsluiting

Ik ben van nature een creatieve chaoot, als ik lang doorwerk zonder overzicht ontstaat een puinhoop. Deze week heb ik vier online Thuiswerken.com trainingen gedaan. Veel ander werk is even blijven liggen. Ik mis het overzicht over wat ik allemaal nog moet doen. Dat voelt onrustig. Een weekafsluiting helpt om het overzicht terug te krijgen. In een half uur loop ik grondig door mijn Get Shit Done systeem heen om te checken wat er allemaal ‘open’ staat. Open loops zijn namelijk een reden om stress te ontwikkelen.

Starten met een weekafsluiting

  1. Maak een vaste wekelijks terugkerende afspraak met jezelf voor de weekafsluiting en zet deze in je agenda op een vaste tijd op een dag dat het past. Voor mij is vrijdagmiddag ideaal 4 uur. Dan kan ik daarna met een leeg hoofd het weekend in.
  2. Pak je notitieblok(ken) en blader ze door. Verwerk wat je deze week aangetekend hebt. Bedenk of je de nog acties uit deze aantekeningen hebt die je moet doen en neem deze over in je takensysteem. Ik gebruik Rocketbook en archiveer alle aantekeningen in Evernote die ik nog wil bewaren. Daarna wis ik het Rocketbook. Een mooie checksum dat je alles verwerkt hebt.
  3. Loop alle projecten door die je in Todoist hebt aangemaakt en kijk of ze nog een ‘Next action‘ nodig hebben. Dan weet je dat projecten lopen anders liggen ze stil!
  4. Bekijk aandachtig in je agenda van afgelopen week wat je allemaal gedaan hebt. Is daar nog een actie uitgekomen of is er een afspraak (met jezelf) die opnieuw moet plannen?
  5. Bekijk aandachtig in je agenda van komende week wat je allemaal voor afspraken hebt. Plan afspraken met jezelf in voor werk dat je wil gaan doen.
  6. Bedenk wat er op je Bucketlist staat en wat je wil gaan inplannen. Bedenk daar een eerste actie voor Dit is de slagroom op de taart van de weekly review. Een mooie afsluiter om je motivatie een boost te geven.

Achtergrond bij weekafsluiting

Het goed bijhouden van je eigen taken en agenda zorgt voor een boost aan productiviteit. Echter het netjes op orde houden van een systeem lukt niet altijd. Zeker in drukke dagen dat de stukken er vanaf vliegen. Dan komt er simpelweg meer op je af dan je kan verwerken. Een wekelijkse review en een keer per week door je systeem lopen om te zien dat er geen zaken zijn blijven liggen maakt dat het betrouwbaar blijft.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak