fbpx Skip to main content
Productiviteit

Hedonische adaptatie

Bijna tevreden

Zoals veel coaches heb ik lang moeten ploeteren om de eerste klanten over de streep te trekken. In vlagen van verstandsverbijstering zag ik het vaak niet zitten. Het lukt toch nooit om een aantal betalende klanten te krijgen? Toen ik de eerste klant via mijn website binnenkreeg sprong ik een gat in de lucht. Nu, een aantal jaar verder, lijkt het allemaal weer heel normaal. Ik zoek naast het coachen en trainen nieuwe uitdagingen die nu ook weer onmogelijk lijken. Een eigen product op de markt zetten. Een hele Ironman volbrengen. Ik zit weer lekker in de hedonistische tredmolen op zoek naar een nieuwe trede. Tevreden is ‘not my middle name’. Niet zo erg want het brengt altijd ontwikkeling. Hedonische adaptatie maakt echter dat je geluk vaak maar van korte duur is. Als er weer een nieuwe uitdaging je hoofd binnen raast ben je het fragiele geluksmoment al weer kwijt. Hedonische adaptatie is een natuurlijk proces en daar is niet zo veel mis mee. Het werkt tegen je als je het vermogen verliest om tevreden te zijn.

Hedonische adaptatie

  • Door dankbaarheid te oefenen voor alles wat er elke dag lukt kan je een routine ontwikkelen die helpt om niet door te slaan in hedonische adaptatie.
  • Leren mediteren is een geweldige manier om aandacht voor dankbaarheid te ontwikkelen.
  • Stoppen met Facebook, Instagram, Strava en LinkedIn voorkomt een onrealistisch spiegel voor je eigen succes op sociaal-, sportief- of werk gebied.

Hedonisme

Het woord hedonisme is afgeleid uit het Oudgrieks. Hèdonè betekent “genot”. Het nastreven van genot op de korte termijn levert snelle hedonische adaptatie op zou je kunnen zeggen. Het nastreven van een rustig geleidelijk pad naar genot lever vaak meer op. Deze paden hebben niet onze voorkeur om dat ze vaak lang en steil zijn, maar kan geen kwaad om af en toe eens zo’n pad in te lopen om te kijken wat er gebeurt.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak