fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#4 Uitstelgedrag aanpakken

By 1 maart 2019augustus 31st, 20213 Comments

Uitstelgedrag aanpakken door gedragsverandering

Uitstelgedrag aanpakken is mogelijk! Is uitstelgedrag je grootste vijand en blijf je aan het eind van elke dag over met de taken die eigenlijk het belangrijkst zijn? Daar kan je wat aan doen. Begin elke dag met je vervelendste taak eerst. Start met niets anders voordat die taak klaar is.

Tips bij het aanpakken van uitstelgedrag

  • Sorteer alle taken op een dag en zet de vervelendste bovenaan
  • Start met werken aan de vervelendste taak en maak deze af
  • Start met niks anders voordat deze klaar is
  • Begin zo klein dat je niet kan weigeren
  • Plan één lastige taak per dag

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Waar komt uitstelgedrag vandaan?

Het uitstellen ontstaat doordat je bij het uitkiezen van taken eerst de taken uitkiest die op de korte termijn plezier of voldoening geven. Dus éérst even mailtjes wegtikken in plaats van aan een belangrijke offerte beginnen. Je kan jezelf aanleren om dit gedrag te weerstaan. Dit is misschien wel het moeilijkste dat er is. Gelukkig kan je elke dag oefenen.

Andere redenen voor het uitstellen

In een werksituatie spelen ook andere psychologische factoren een rol. Angst voor de complexiteit van de taak (ik kan het niet), angst om te falen (als ik het doe is het vast niet goed). Een mix van psychologische factoren maakt het moeilijk om bij jezelf vast te stellen waar dit vandaan komt. In dat geval: begin met de taak en het inzicht in je uitstelgedrag zal volgen.

Meer tips over uitstelgedrag

  • Het begrip uitstelgedrag wordt ook wel het Student Syndroom genoemd. Een mooi werkwoord voor Studie Ontwijkend Gedrag: Soggen.
  • Delayed gratification bij gebrek aan een goede Nederlandse vertaling geeft inzicht in het het gedrag waarbij je leuke taken eerst uitkiest
Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak