fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#28 Stop zelfsabotage

By 22 april 2019augustus 31st, 2021No Comments

Zet zelfsabotage om in kleine meetbare positieve stapjes

zelfsabotage

Bij zelfsabotage word je constant overvallen door grote onheilscenario’s waarbij alles fout gaat. Het grote project dat je doet loopt in de soep. Je verliest je baan omdat je het allemaal niet kan bijbenen. Hierdoor loopt de stress steeds hoger op en blokkeer je uiteindelijk. Deze zelfsabotage kan je tegen gaan door kleine meetbare stapjes visueel te maken die weergeven dat je wél op de goede weg bent.

Beginnen met kleine meetbare stapjes

  • Kies een meetbaar doel dat haaks staat op je eigen faal scenario. Dus niet direct focussen op het van einddoel van een perfect rapport van 100 pagina’s, maar focussen op 4 goede pagina’s per dag
  • Kies een tool om je voorgang vast te leggen. Bijvoorbeeld een sheet die je elke dag bijwerkt met je vorderingen
  • Werk elke dag je voortgang bij en neem waar wat er gebeurt als je de voortgang bijwerkt. Je maakt voor jezelf zichtbaar dat het de goede kant op gaat.

Achtergrond bij een gevoel van onheil

Een gevoel van onheil ontstaat doordat het gat tussen ‘willen’ en het gevoel dat je het kan te groot is. Je wil graag, maar het lijkt allemaal te groot. Om dit gat kleiner te maken kan je voor jezelf inzichtelijk maken dat je op de goede weg bent. Door het meetbaar maken van kleine vooruitgang krijg je vertrouwen in je eigen mogelijkheid om onheil af te wenden. Een constant gevoel van onheil is een aangeleerd patroon dat je ook stapje voor stapje weer kan afleren. Dat vergt veel oefening, het helpt als je dit in kleine meetbare stapjes doet.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak