fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#27 Herpak je focus

By 12 april 2019augustus 31st, 2021One Comment

Herstel je vermogen om te focussen

Weer een helemaal afgedwaald van wat je eigenlijk had willen doen? Een matig Youtube filmpje bekeken van een half uur dat voorbij kwam in de ‘suggested video’s for you’. Dit is jammer van je tijd en energie. Afgeleid raken gebeurt vaak zonder dat je het zelf door hebt. In een onbewaakt ogenblik is het makkelijk om getriggerd te worden door iets wat zomaar je gedachten of blikveld binnen kwam zeilen. Met als gevolg dat het gekke aapje in je hoofd het stuur over neemt en off you go. Dit kan anders door jezelf te leren om focus terug te brengen waar je mee bezig bent.

Tips voor het herpakken van je focus

 • Stel je zelf de vraag: Wat zijn de kosten van het feit dat ik nu niet aan het doen ben wat ik zou moeten doen. Vaak is het antwoord confronterend genoeg om weer terug te gaan naar waar je bezig was. Antwoorden als: Ik ben twee keer zo lang bezig, ik mis een goede kans om iets ander leuks te doen als ik hiermee klaar ben zouden je weer op het goede spoor moeten helpen.
 • Werk met een todo lijst zodat je voor jezelf duidelijk hebt waar je aan het werken bent.
 • Minimaliseer triggers door je omgeving aan te passen.
  • Sluit overbodige tabs en programma’s
  • Kies een ruimte die niet afleidt
  • Zet een goed koptelefoon die geluiden van buitenaf minimaliseert
  • Leg je telefoon met het scherm naar beneden zodat je geen notificaties ziet

Achtergrond bij het herpakken van focus

In een samenleving die overloopt van de triggers om jouw aandacht te vangen verliezen we langzaam de kwaliteit om selectief te filteren. Door geen bewuste keuzes te maken verlies je het vermogen om zelf te kiezen wat belangrijk is. Hierdoor hierdoor raak je het overzicht kwijt en wordt je stuurloos. Door jezelf te trainen om steeds weer terug te gaan naar hetgeen je aan het doen was kan je dit vermogen herstellen.

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

× Maak een belafspraak