fbpx Skip to main content
Geen onderdeel van een categorieProductiviteit

#49 Beginnen met intermittent dopamine fasting

By 13 april 2020augustus 31st, 20213 Comments
intermittent dopamine fasting

Intermittent dopamine fasting wat kan je er mee? Voorbeeldje: Wat zal ik doen: e-mail checken óf beginnen met vervelend schrijfwerk. In 99% van de gevallen kiezen we voor e-mail checken. Soortgelijke keuzes maak je (onbewust) de hele dag door. Je kiest voor taken die dopamine (drug voor je brein) opleveren. Niet zo vreemd dat je schrijfwerk nooit af komt en dat je denkt dat je tijdsdruk nodig hebt om wat af te maken. Als je dit omdraait door éérst het vervelende schrijfwerk en dan e-mail te checken heb je werkt eerder af met minder energie. Lees verder en leer dopamine taken te gebruiken om je motivatie voor vervelende klusje te verhogen.

Beginnen met intermittent dopamine fasting

  • Elke keer dat je de neiging krijgt tot checken van e-mail of Whatsapp maakt eerst wat anders af waar je geen zin in hebt van een kwartier of langer.
  • Als je het nieuws wil checken maak eerst een vervelend klusje af van een kwartier of langer.
  • Advanced: Werk een uur lang zonder dopamine shot
  • Pro: Werk een hele ochtend zonder e-mail, Whatsapp of nieuws te checken.

Achtergrond bij dopamine uitstellen

Doordat de wereld vol zit met een overdaad aan verleidingen die direct opleveren (dopamine) kiezen we elke keer voor de makkelijke optie = direct genot. Het verlangen naar dopamine taken kun je slim gebruiken gebruiken door ze in te zetten als wortel. Dat maakt jou tot een ezel. Het is maar even zo. Tegen die paar miljoen jaar evolutie kun je moeilijk vechten. Maar je kan er wel slim gebruik van maken. In de VS (where else..) is dopamine fasting soort van hip (geweest). Helemaal hardcore vasten past denk ik niet in onze maatschappij, maar slim vasten tussen maaltijden in denk ik wel 🙂 Je hebt het hier voor het eerst gelezen dus ik eigen mezelf het recht toe om deze term te ‘coinen‘. Mocht ik er naast zitten laat me weten.

Ik ben benieuwd welke dopamine taken jij gebruikt als beloning. Laat het weten in de comments!

365 stapjes om productiviteit te verbeteren

Deze tip is onderdeel van de reeks 365 stapjes om 37 keer productiever te worden. Heb je hulp nodig bij het aanleren van nieuwe routines? Plan dan een belafspraak dan bespreken we hoe samen kunnen werken aan nieuw gedrag.

Job Baart de la Faille

Ik ben een online coach die je helpt om slimmer te werken (en niet harder). Via online coaching help ik je om jouw eigen systeem en gedrag te ontwikkelen.

3 Comments

× Maak een belafspraak